....

ΣΚΟΠΙΑ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ –ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚ ΗΤΑΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιανουάριος 8, 2014.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την FYROM στο οποίο καλεί εκ νέου το Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς καθυστέρηση, να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της πΓΔΜ, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το σκοπιανό Σίτελ.

 

Ορισμένοι (Έλληνες) δημοσιογράφοι που γράφουν για το θέμα αυτό, το χαρακτηρίζουν ως «χαστούκι» [ράπισμα] προς την Ελλάδα, επειδή το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και τονίζεται ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν και θα έπρεπε να επιλυθούν πριν από το τέλος της διαδικασίας εγγραφής.

 

Τα περισσότερα ΜΜΕ ερμήνευσαν την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή Richard Howitt,  ως κατηγορία κατά της Ελλάδας, «η οποία είναι υπεύθυνη για την μη εύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο όνομα».

 

Με τίτλο «ναι σε διαπραγματεύσεις» με τα Σκόπια, οι ελληνικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι παρά την καταψήφιση από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές,  το ψήφισμα  είναι «ασύμμετρο στο σύνολό του» και δεν κατανέμει κατάλληλα τις ευθύνες για την μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

 

Στην Ελλάδα, αποδίδεται μεγάλη προσοχή, ότι στην έκθεση αναφέρεται το επίθετο «μακεδονική» γλώσσα, αλλά όχι ό όρος «Μακεδονία».

 

Όλα τα άρθρα για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σκόπια, στέκονται στο ότι η τροποποίηση αυτή εγκρίθηκε από τους Πράσινους «οι οποίοι προτιμούν πραγματικά μια λύση με ένα σύνθετο όνομα, αλλά συνολικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, ο πολιτισμός , η εθνικότητα και η γλώσσα».

 

The Hellenic Information Team

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments