....

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Στην προσφιλή τακτική της εισαγωγής ευνοϊκών τροπολογιών για «ημετέρους»

σε άσχετα νομοσχέδια, κατέφυγε ξανά η κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτή τη φορά, ο επιχειρηματίας που εξυπηρετείται μέσω μιας ακόμα προκλητικής διάταξης είναι ο Νίκος Ταβουλάρης, μεγαλομέτοχος των ναυπηγείων Σύρου (Νεώριον) και πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφού ήταν ο διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης.

Η τροπολογία που πέρασε εμβόλιμα στο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας» και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, εξαιρεί τα Ναυπηγεία Σύρου από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παράλληλα, αναστέλλει κάθε διαδικασία δίωξης από το ΙΚΑ, για ασφαλιστικές οφειλές.

Έτσι και το Νεώριον, που εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα έχοντας αφήσει απλήρωτους τους περίπου 400 εργαζόμενους, θα μπορέσει άνετα με τη χρήση της ασφαλιστικής ενημερότητας να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες με το Πολεμικό Ναυτικό εργασίες επισκευής δύο πλωτών δεξαμενών. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν το κρατικό χρήμα (περίπου 10 εκατ. ευρώ) που θα εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης θα κατευθυνθεί προς τους απλήρωτους εργαζόμενους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Πιο συγκεκριμένα, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας προβλέπεται πως τα Ναυπηγεία Σύρου θα μπορούν να έχουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν κάθε μήνα το 0,70% των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσαν μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014 και παράλληλα από εδώ και πέρα θα καταβάλουν κανονικά τις εισφορές των περίπου 400 τακτικών και έκτακτων εργαζομένων που απασχολούν.

Όπως προκύπτει από την τροπολογία και την συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ (ληξιπρόθεσμες οφειλές) -αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr- και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα.

Με την ίδια τροπολογία παράλληλα αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 (έληξε στις 31.12.2013) η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κυβέρνηση έδωσε με αυτό το σκανδαλώδη τρόπο «φιλί ζωής» και στο στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, κ. Ταβουλάρη, την ώρα που άλλοι, χιλιάδες επιχειρηματίες πνίγονται από τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Κάποιοι κάνουν λόγο για παιχνίδια μικροπολιτικού χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι ο κ. Βρούτσης εκλέγεται στις Κυκλάδες, στην πρώτη τροπολογία που πέρασε, μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Η κυβερνητική δικαιολογία δε, που χρησιμοποιήθηκε, είναι το ίδιο προκλητική όσο και η ίδια η διάταξη. Η κυβέρνηση Σαμαρά, που υλοποίησε στο έπακρο τις επιταγές της τρόικας και ενέτεινε τη σκληρή λιτότητα για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να επικαλείται την οικονομική κρίση μόνο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί αυτό λέγεται «σκάνδαλο» και όχι στήριξη στη ναυπηγική βιομηχανία...


http://www.newsbomb.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments