....

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΈΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ!

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΈΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ!

- Αλέξης Τσίπρας: «Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου»

Ένα κυβερνητικό σχήμα απαλλαγμένο από φθαρμένα πρόσωπα, που θα έχει τη «σφραγίδα» της γενιάς του, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και η ώρα της εσωτερικής αξιολόγησης για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έφθασε.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνομιλητές πως «θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του».

Στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως πιθανά για να αναλάβουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, μεταξύ των οποίων είναι και η συντοπίτισσά μας από τα Γιαννιτσά, Έφη Αχτσιόγλου!

Κανείς από τα πρόσωπα αυτά δεν είναι βουλευτής, ενώ όλοι διαθέτουν μεταπτυχιακά. Εδώ και αρκετό καιρό -παρότι τα περισσότερα πρόσωπα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό- έχουν ενεργό συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Γι' αυτόν τον λόγο ο κ. Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να τους ρίξει -όλους ή τους περισσότερους από αυτούς- τώρα στη φωτιά, καθώς η «μάχη» για την αξιολόγηση και το χρέος βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο της.

 

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο «καυτός» φάκελος των εργασιακών

Σε ότι αφορά την Έφη Αχτσιόγλου, η ηλεκτρονική εφημερίδα επισημαίνει τα εξής:

«Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας βρίσκεται η Εφη Αχτσιόγλου. Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, με σπουδές στη Νομική και μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τον «καυτό» φάκελο των εργασιακών. Και οι μυημένοι στα άδυτα της κυβέρνησης λένε πως ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τη δουλειά της.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», από το περασμένο καλοκαίρι η Εφη Αχτσιόγλου έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος, αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου (σ.σ. στο πολιτικό γραφείο του οποίου είναι διευθύντρια), για αυτό και ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, αφού θεωρήθηκε ότι με την εμπειρία της θα δώσει νέα ώθηση στα θέματα του Οργανισμού και στην εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της ανεργίας. Η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης.

 

Ποια είναι η Έφη Αχτσιόγλου

Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά και από την πρώτη στιγμή που η δραστηριοποίησή της έγινε πιο έντονη στη Θεσσαλονίκη το όνομά της ήταν μέσα στα επικρατέστερα για την υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της πόλης. Μπορεί τα σενάρια αυτά να μην ευοδώθηκαν, όμως η σειρά της για να πάρει και επίσημα το χρίσμα της πολιτευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγο αργότερα, στις προηγούμενες εκλογές, όταν συνεισέφερε στον προεκλογικό αγώνα της υποψήφιας Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου.  Η διαδρομή της στην πολιτική πέρασε μέσα από τα κομματικά όργανα. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.  

Η Εφη -ή αλλιώς η Ευτυχία- λίγο πριν κλείσει τα 30 της χρόνια βρέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας σε ένα από τα πλέον νευραλγικά πόστα της κυβέρνησης. Μέχρι την εμπλοκή της στην κεντρική πολιτική σκηνή τόσο η επιστημονική διαδρομή της ως ερευνήτριας όσο και η πολιτική εμπειρία της, λόγω των συνεργασιών της στο εξωτερικό, ήταν σπουδαίες.

Από τα εφηβικά της χρόνια έδειχνε την ανησυχία και τον προβληματισμό της, σημειώνοντας έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Παρ’ όλα αυτά, η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Ακόμα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρη Καζάκου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.

Είναι κόρη του δικηγόρου Θέμη Αχτσιόγλου και της ιατρού Ροδής Ντιούδη.

Το στοίχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η επιστημονική διαδρομή και η εμπειρία της Έφης Αχτσιόγλου αφορούν την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του Εργατικού Δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο», αναφέρει η ίδια στη σελίδα της στο facebook. Η εμπειρία της αυτή την οδήγησε και στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς διέθετε ένα πλούσιο βιογραφικό με επιστημονικά και κομματικά ένσημα. Αυτή τη στιγμή η Εφη Αχτσιόγλου κρατάει στα χέρια της και διαχειρίζεται δύο ζητήματα-βόμβα για την ελληνική κοινωνία και το υπουργείο: Το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει σχέδιο, αλλά κυρίως θέτει εφικτούς στόχους, που θα οδηγήσουν, όπως εκτιμά και η ίδια, αρχικά στην ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και έπειτα στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Πριν από λίγες ημέρες, παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, με την ίδια να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι είναι θετικό σε μεγάλο βαθμό και υποστηρικτικό των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κρίνει όχι μόνο τις εξελίξεις στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, αλλά και το στοίχημα τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και της Έφης Αχτσιόγλου.

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments