....

ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΟΣΔΕ

Στην «υποχρεωτικότητα» της κατάθεσης της άδειας χρήσης νερού από τους αγρότες στις αιτήσεις ΟΣΔΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αθανασούλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β.). Πάντως ξεκαθάρισε ότι η «υποχρεωτικότητα» δεν αφορά «την πληρωμή των χρεών των αγροτών προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) αλλά τη νομιμότητα, αφού θα είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι ποτίζουν νόμιμα και ποιο όχι».

«Αυτή την στιγμή την άδεια την ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο στις περιπτώσεις που πραγματοποιεί κάποιους ελέγχους», τονίζει και προσθέτει: «εμείς ζητάμε να την καταθέτει ο αγρότης στη δήλωση ΟΣΔΕ.

Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο έντυπο δεν θα είναι προαπαιτούμενο ότι ο αγρότης θα έχει εξοφλήσει τις οφειλές τους. Θα δείχνει όμως ότι νόμιμα ποτίζει να χωράφια του. Θα έρχεται στους Οργανισμούς για να την εκδώσει και θα μπορεί παράλληλα να προχωρήσει σε μια ρύθμιση των χρεών του αν το επιθυμεί.

Ουσιαστικά είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει με «έμμεσο» τρόπο την ρευστότητα των Οργανισμών. Το σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε στην χώρα μας είχε θεαματικά αποτελέσματα».

Η επιστολή που έστειλε ο Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β. στο ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 66 του Ν.4546/2018 γίνεται προσπάθεια επίλυσης του θέματος της ρευστοποίησης τελών και απαιτήσεων των Ο.Ε.Β. για να δυνηθούν στην συνέχεια οι Οργανισμοί να ανταποκριθούν και στην υποχρέωση προς την ΔΕΗ για να συνεχισθεί ακώλυτα η αρδευτική περίοδος που είναι σε εξέλιξη.

Το πρόβλημα της ρευστοποίησης κατά την γνώμη μας θα αμβλυνθεί ακόμη περισσότερο εάν η βεβαίωση του άρθρου 3 της παραγρ.13 της K.Y.A. 262385/23-4-2010 (ΦΕΚ 509/23-4-2010 τ.Β΄), στις αιτήσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι αγρότες στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνει υποχρεωτική. Το συγκεκριμένο μέτρο (το υποχρεωτικό της βεβαίωσης) στο λίγο χρονικό διάστημα που εφαρμόσθηκε είχε θεαματικά θετικά αποτελέσματα στην ρευστοποίηση των Ο.Ε.Β. και έλυσε πολλά προβλήματα.

Επειδή οι διατάξεις της Κ.Υ.Α. είναι ρητές και κατηγορηματικές, παρακαλούμε όπως εκδώσετε απόφαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα της βεβαίωσης του παραγρ. 13 του άρθρου 3, η οποία εκτός από την βοήθεια που θα δώσει στους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, θα συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται από εσάς προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση γενικότερα, να φύγουν από την μέση τα άτομα που λυμαίνονται το χώρο αποστερώντας πολύτιμους πόρους από τους πραγματικούς αγρότες, αυτούς που πραγματικά συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι γνωρίζετε όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των ΟΕΒ.

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ ΘΩΜΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments