....

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

 

 

 

Φεβρουάριος 14, 2018. 20:43
 
Σόφια. 
 
Η αναπληρωτής πρωθυπουργός για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και  υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, υπέγραψαν κατά τη διάρκεια τελετής στο Συμβούλιο των Υπουργών και παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης,  που θα θέσει σε ισχύ τη Συνθήκη Φιλίας, Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, μεταξύ της Βουλγαρίας και της FYROM.
 


 
Υπενθυμίζεται ότι  την 15η Ιανουαρίου στην 30η Σύνοδο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων επικυρώθηκε η Συνθήκη Φιλίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της FYROM με 61 ψήφους υπέρ και μία αποχή.
 
 
Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο έγινε και από τους Βούλγαρους βουλευτές. Αποδέχθηκαν το έγγραφο ομόφωνα με 186 ψήφους υπέρ.
 
 
Προβλέπεται ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κρατικών αρχών σε διαφορετικό επίπεδο και θα συμβάλλουν στη διατήρηση των επαφών μεταξύ των τοπικών αρχών και τον πολιτών. 
 
Προβλέπεται η δημιουργία  Κοινής Πολυτομεακής Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα των δύο χωρών.
 
 
Η παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης θα γίνεται από την Κοινή Διακυβερνητική Επιτροπή.
 
 
Η Συνθήκη προβλέπει την εγγύηση της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας και την υποχρέωση να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη κακόβουλης προπαγάνδας και μίσους.
 
 
(Στοιχεία από focus-news.net)
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments