....

ΣΕ ΕΞΙ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

"Προσωποποιημένες" ρυθμίσεις οφειλών, μηνιαίες δόσεις για το φόρο εισοδήματος, αλλά και πλήρως αυτοματοποιημένες κατασχέσεις σε οφειλέτες φέρνει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση
 

Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξι μηνιαίες αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων, αλλά και την κατά περίπτωση ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών ιδιωτών που αποδεδειγμένα δεν έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αφήνει ανοιχτή η προκαταρκτική συμφωνία που ήρθε στο φως από δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

 

Στο πλαίσιο της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης και τη εξάλειψης των τεράστιων ποσών σε φόρους που χρωστούν επιχειρήσεις και ιδιώτες στην εφορία, που έφτασαν στο τέλος Μαρτίου τα 94 δισ. ευρώ στην συμφωνία δανειστών και οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας.

Συγκεκριμένα σε όσα συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται:

1. Η εξέταση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων , της δυνατότητας του φόρου εισοδήματος να αποπληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις σήμερα, ώστε η πληρωμή των υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων να είναι πιο ομαλή. Αν μέχρι και τον Ιούλιο το υπουργείο οικονομικών απαντήσει ότι μπορεί να αλλάξει τους χρόνους πληρωμής τότε ο φόρος εισοδήματος το 2017 μπορεί να καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

2. Η αναθεώρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεις (100 δόσεις πάγια των12 δόσεων) με πιο αυστηρούς όρους για αυτούς που χάνουν τις ρυθμίσεις ή καθυστερούν να εκπληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σε αντιστάθμισμα οι δανειστές προτείνουν να υπάρξει νομοθεσία με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα εξετάζονται στην περίπτωση του κάθε οφειλέτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που οφείλει στην εφορία μπορεί να επιτύχει ακόμη ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο από την πάγια και οριζόντια των 12 έως 24 δόσεων που ισχύει σήμερα. Τούτο με δεδομένο ότι βάση του μέτρου θα είναι ο εν λόγω να ανακτήσει την οικονομική του βιωσιμότητα.

3. Στα δυσάρεστα του μνημονίου βρίσκεται και η προτροπή για αναβάθμιση του σχετικού λογισμικού, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης αυτοματοποίηση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών από την ΑΑΔΕ . Μέχρι στιγμής γίνονταν επιλογή από την μέχρι πρότινος Γενική Γραμματεία Εσόδων και η διαδικασία της κατάσχεσης κινούνταν με ένα τηλεφώνημα ή e-mail προς την Τράπεζα του οφειλέτη η οποία δέσμευε το σύνολο ή μέρος του λογαριασμού. Με το πλήρη αυτοματισμό οι λογαριασμοί του οφειλέτη θα είναι διαθέσιμοι στην ΑΑΔΕ και μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα έχουμε αυτόματα κατάσχεση των ληξιπρόθεσμων από το λογαριασμό του οφειλέτη. Πάντως ακόμη και τον αργό ρυθμό κατασχέσεων που είχαμε πέρσι άδειασαν λόγω χρεών στην εφορία 1.500.000 λογαριασμούς.

4. Η υποχρέωση της ΑΑΔΕ να εισηγηθεί την αναθεώρηση της νομοθεσίας, που ισχύει για να χαρακτηριστεί ένα χρέος προς την εφορία ανεπίδεκτο είσπραξης ώστε να ξεκαθαριστούν οι κατάλογοι των οφειλετών από πτωχευμένες επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται με τεράστια χρέη τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω τόκων και προσαυξήσεων χωρίς όμως δυνατότητα να εισπραχθούν.

5. Η υποχρέωση της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των ποινών του κώδικα φορολογικών διαδικασιών όσων επανειλημμένα έχουν εντοπιστεί να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

6. Την δημοσίευση μιας νέας λίστας μεγάλων οφειλετών μέχρι και τον Σεπτέμβριο αφού η τελευταία που δημοσιεύτηκε ήταν τον Ιούλιο του 2016.

Οι υποθέσεις πριν από το 2012

Σε ότι αφορά το αίτημα των δανειστών για διακοπή των ελέγχων όσων υποθέσεων έχουν εντοπιστεί πριν από τις 31/12/2012 ώστε να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στις υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας στην συμφωνία προβλέπεται ένα τελικό ξεκαθάρισμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν η ΑΑΔΕ να κάνει ένα ξεκαθάρισμα των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν και επιλεγούν με κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής και φορολογικού αντικειμένου αυτές που θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments