....

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

nitrorypansi

Από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», τόσο επί της αρχής στη συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου όσο και επί των άρθρων, με δύο τελευταίες τροποποιήσεις, στη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου.

Η ψήφισή του στο σύνολο, για να γίνει και νόμος του κράτους, αναβλήθηκε για άλλη συνεδρίαση, αλλά αυτό είναι τυπικό θέμα, μέχρι να κατατεθεί ολοκληρωμένο το κείμενο. Οι δύο τροποποιήσεις που έφερε μετά τη συζήτηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας είναι ότι ως υπεύθυνος επιστήμονας ορίζεται: «Οι γεωπόνοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και από τους πτυχιούχους ΤΕΙ ό,τι ορίζεται στα σχετικά άρθρα του ΠΔ 109/1989 (άρθρο 35 παρ. 13). Αυτό για να κάνουμε απολύτως διακριτό ότι οι ειδικοί επιστήμονες είναι οι γεωπόνοι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ», εξήγησε ο κ. Δριβελέγκας, ενώ διέγραψε την πρόταση που επιβάρυνε με πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες τους ερασιτέχνες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (τέλος άρθρου 36: «προκειμένου για ερασιτέχνες χρήστες στο ειδικό έντυπο αναγράφονται τα ίδια στοιχεία»).
Κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων κυριάρχησαν τα θέματα της απόκλισης των τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τους περισσότερους βουλευτές να χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, όπως και το θέμα των παράνομων εισαγωγών και της συνταγογράφησης, η οποία απαλείφθηκε από την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, όπως το είχε καταθέσει για διαβούλευση η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.
Επίσης, εγκαταλείφθηκε το μοντέλο του υπολογισμού της τιμής ενός προϊόντος με βάση τις χαμηλότερες τιμές σε τρεις χώρες της νότιας Ευρώπης, πρόβλεψη που υπήρχε στο πρώτο νομοσχέδιο του 2010. Ο κ. Δριβελέγκας απάντησε σε όλους τους βουλευτές για το θέμα του ελέγχου των τιμών ως εξής: «Δεν επιβάλλονται οι τιμές. Μπορούν να ωφεληθούν οι αγρότες όταν διαχειριστούν το προϊόν τους, ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη. Κανένα κράτος δεν λέει: τόσο θα πουλήσεις, τόσο θα αγοράσεις. Έχουν κάνει τους συνεταιρισμούς. Ή λοιπόν θέλουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά και να λέμε ότι έχει δίκιο ο αγρότης που πουλάει δέκα και το παίρνει ο καταναλωτής εκατό -γιατί είναι εύκολο να κάνουμε τη διαπίστωση και να το λέμε για να ικανοποιούμε τον αγρότη-  ή πρέπει να πούμε στον αγρότη ότι μαζί με τη βοήθεια του κράτους μέσα από τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να πετύχει την καλύτερη τιμή μέσα από όλα τα εφόδια που δίνουμε».
Την απάντηση στην κυρία Μπατζελή για την - προσωρινή - εγκατάλειψη της συνταγογράφησης την έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης: «Στο άρθρο 20, όπως και στο άρθρο 35 μπαίνει ένα ζήτημα που είναι η ουσία της συνταγογράφησης -χωρίς να το λέμε, και εγώ συμφωνώ σε αυτό- να μπορούμε να έχουμε πλήρη καταγραφή των φυτοφαρμάκων,  πού πάνε, σε ποιον πάνε και ακόμα σε ποια καλλιέργεια και γιατί, να έχουμε τα στοιχεία, να μπορούμε να κρίνουμε, αλλά να μην μπούμε ακόμα στη λογική της συνταγογράφησης για να μην επιβαρύνουμε και τους αγρότες με αμοιβές συνταγών. Μπορεί να ακούγεται καλό να υπάρχει ο αρμόδιος επιστήμονας που συνταγογραφεί, νομίζω όμως ότι όπως κινείται σήμερα η αγορά στο χώρο αυτό, καλό θα είναι να το αποφύγουμε σε αυτή τη φάση».
Υπήρξαν πολλοί βουλευτές που μίλησαν για τις επιπτώσεις της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την έλλειψη ενημέρωσης αγροτών και καταναλωτών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά δόθηκαν και τα εύσημα στους ευσυνείδητους αγρότες, που τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει τη χρήση και αυτό φαίνεται κυρίως στις εξαγωγές.

Ειδικά ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε ότι «ίσως οι αγρότες βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς σε αυτό το θέμα. Οι ίδιοι έχουν καταλάβει τον κίνδυνο που υφίστανται τόσα χρόνια όσον αφορά την υγεία τους. Κι επειδή και οι ίδιοι είναι καταναλωτές αλλά και λόγω του ότι από την εξαγωγή αυτών των προϊόντων εξαρτάται και η επιβίωσή τους, προσέχουν πάρα πολύ».
Καλύτερο προσδιορισμό των προστίμων ζήτησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος: «Σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις επί των παραβάσεων σε θέματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ζητήσαμε την αναλογικότητα των προστίμων. Μιλώ για το άρθρο 9. Εδώ πρέπει να μην αφεθεί στην τύχη «από τόσο μέχρι τόσο» γιατί ξέρετε ότι οι υπηρεσίες, πολλές φορές με λάθος κριτήρια -δεν θέλω να πω με σκοπιμότητες κατ' ανάγκη, καταλογίζουν διάφορα πρόστιμα και μάλιστα πολύ βαριά. Θα έλεγα, λοιπόν, εδώ να προσδιοριστεί από τώρα η αναλογικότητα. Επίσης, για περιπτώσεις υποτροπής να προβλέπεται πιο βαριά τιμωρία, ιδιαίτερα για παραβάσεις μη αδειοδοτημένων και μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.
Για αποκλίσεις στην ετικέτα που εμφανώς οφείλονται σε τυπογραφικά λάθη -όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει τυπογραφικό λάθος- η τιμωρία μπορεί να είναι ακόμη και μια γραπτή επίπληξη.
Για ουσιαστικές αποκλίσεις, την ευθύνη πρέπει να την έχει η εταιρεία που παράγει το προϊόν και όχι ο πωλητής, δηλαδή ο διακινητής του προϊόντος. Μιλώ για το άρθρο 9, παράγραφοι 4, 5, 6. Δηλαδή η εταιρεία έχει σκόπιμα αποκλίσεις στο προϊόν που έχει συσκευάσει, άλλα γράφει στην ετικέτα, άλλα περιέχει και θα φταίει αυτός που το πωλεί, ο γεωπόνος δηλαδή που το διακινεί; Εδώ είναι ξεκάθαρο το ποιος έχει την ευθύνη. Η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί σε αυτόν που παράγει το σκεύασμα».
Από την πλευρά του και λόγω της γειτνίασης του νομού Σερρών με τη Βουλγαρία, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, πρότεινε «να γίνει ποινικό αδίκημα η αγορά και χρήση γεωργικών φαρμάκων από το εξωτερικό. Ή να υπάρξουν τέλος πάντων κάποια αντικίνητρα, γιατί η σημερινή κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη». Επίσης, πρότεινε την προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στο θέμα της υπερτιμολόγησης των προϊόντων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, καθώς σύμφωνα με τη βουλευτή, Διαμάντω Μανωλάκου, «Το νομοσχέδιο ουσιαστικά είναι ευρωσυμμόρφωση προς τους κανονισμούς και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό έχει τη σφραγίδα του καρτέλ. Συνεπώς, δεν αποτελεί το νομοσχέδιο αυτό μία επεξεργασία, που να αφορά την  ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων με μείωση του κόστους παραγωγής για τον αγρότη, με ταυτόχρονη προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα και παίρνοντας πάντα υπ' όψιν τις ελληνικές συνθήκες».
Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο διότι θεωρεί ότι είναι ανεφάρμοστο και συγκεκριμένα η βουλευτής, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, είπε: «Χωρίς ένα εθνικό σχέδιο δράσης, χωρίς επιστημονική έρευνα, χωρίς ενημέρωση των χρηστών, χωρίς παρακολούθηση αποτελεσμάτων, αλλά και των εισαγωγών και των τιμών, αλλά και των παράνομων εισαγωγών που γίνονται στη χώρα μας, χωρίς συνταγογράφηση, χωρίς επιτακτικούς και συνεχείς ελέγχους και αυτό το νομοσχέδιο θα είναι απλά ένα ακόμη νομοθέτημα, που θεωρητικά θα φαίνεται να είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα είναι τελείως ανεφάρμοστο».
Εκτός από τις αφαιρέσεις που έγιναν στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η ίδια προς διαβούλευση, σχετικά με τη συνταγογράφηση και τον υπολογισμό της τιμής των προϊόντων, η κυρία Μπατζελή στάθηκε και στο θέμα των πολλών υπουργικών αποφάσεων που χρειάζεται για να εφαρμοστεί ο νόμος μετά την ψήφισή του, καθώς και στο κόστος των παραβόλων: «Σ' έναν σύγχρονο νόμο που πάνω απ' όλα σκοπός του είναι η διασφάλιση και η παρακολούθηση του κόστους μιας από τις πρώτες ύλες - εισροές, όπως αυτή των φυτοφαρμάκων, βάσει του Παραρτήματος Α΄ υποβάλλονται πενήντα δύο παράβολα για αδειοδότηση έναντι των σαράντα δύο που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία έχει κατηγορηθεί για αδιαφανείς συναλλαγές κι έχουν κατηγορηθεί ακόμη και υπάλληλοι και διασυνδεόμενοι φορείς, τρία παράβολα για υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ένα παράβολο για την αναγγελία έναρξης εμπορίας ή λιανικής πώλησης.
Γιατί τόσα παράβολα; Γιατί τόσο κόστος, το οποίο μετά μετακυλίεται στην τελική τιμή του προϊόντος στον ίδιο τον αγρότη; Τέλος, ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι έπρεπε να είχε ενταχθεί είναι η συγκέντρωση της συσκευασίας των φυτοφαρμάκων και η καύση τους».

Παρασκήνιο στις υπηρεσίες
Για... βυζαντινισμούς κατηγόρησε τις υπηρεσίες του υπουργείου ο ίδιος ο υφυπουργός, κ. Δριβελέγκας λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Ήθελαν μανιωδώς να χορηγεί την άδεια και να αξιολογεί η ίδια υπηρεσία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Θα σας πω την πρώτη μου εμπειρία. Όταν ανέλαβα, την πρώτη ημέρα ήρθαν επάνω από σαράντα φάκελοι για να χορηγήσουμε άδειες κατ' εξαίρεση.
Τους φώναξα και τους είπα «θα μου φέρετε καμία έγκριση με την κανονική διαδικασία; Όλες κατ' εξαίρεση θα είναι;».
Τότε πήρα μία απόφαση η οποία μπορεί να είναι σκληρή και να δημιουργεί κάποια προβλήματα. Είπα όμως «τέρμα οι κατ' εξαίρεση αποφάσεις. Όλα θα γίνονται μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η σωστή διαδικασία».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Τελικό Σχέδιο Νόμου για τα φυτοφάρμακα.pdf

Πηγή: Agronews.gr

Σχόλια - Facebook Comments