....

‘ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

 

 

 

Φούντωσε το τελευταίο διάστημα η εισαγωγή παράνομων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων από αγρότες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων τις Αρχές σε πιο αυστηρούς ελέγχους. Μάλιστα, σε περιπτώσεις παραγωγών που συλληφθούν με παράνομα φυτοφάρμακα, επιβάλλεται και περικοπή των επιδοτήσεων.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι πιο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, ενώ οι εισαγωγές τέτοιου είδους φαρμάκων, που είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γίνονται ως επί το πλείστον από τη Βουλγαρία, αλλά και την Τουρκία.

Το δέλεαρ για τους αγρότες είναι το χαμηλό κόστος προμήθειας των σκευασμάτων αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι 60-80% φθηνότερα απ’ ό, τι τα εγκεκριμένα και ασφαλή προς χρήση φυτοφάρμακα, που υπάρχουν στο εμπόριο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αναπληρωτής διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας, Ροδόπης κ. Νίκος Κολάτσος, «έχουν εντοπιστεί απαγορευμένα φυτοφάρμακα που αγοράζονται από τους αγρότες στο 1/5 της τιμής των εγκεκριμένων φαρμάκων που διακινούνται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε στείλει και σχετικό έγγραφο στο τελωνείο Ξάνθης, το οποίο με τη σειρά του έχει βγάλει κλιμάκιο και ελέγχει για τυχόν παραβάσεις. Μάλιστα, όταν διαπιστωθεί παράβαση αποστέλλεται και έγγραφο στο ΥπΑΑΤ για τις διοικητικές κυρώσεις. Το ΥπΑΑΤ εν συνεχεία αποστέλλει και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρτί προκειμένου να επιβληθεί και περικοπή των ενισχύσεων, που λαμβάνει ο αγρότης».

Σημειωτέον ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι της τάξης των 1.000 - 3.000 ευρώ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments