....

“ΨΑΛΙΔΙ” ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2022

Οι μειώσεις των συντάξεων για όσους η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 18% δεν θα σταματήσουν στις περικοπές που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για τους συνταξιούχους από το 2019.

Εμμέσως θα συνεχιστούν και μετά το 2022. Που σημαίνει “μαχαίρι” διαρκείας.

Αυτό θα γίνει γιατί μετά το 2022 θα αρχίσει, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, να χορηγούνται αυξήσεις στις συντάξεις, με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν το δεύτερο.

Το έμμεσο “μαχαίρι” θα πέφτει κάθε χρόνο στο ποσό που τώρα γλιτώνει από την περικοπή λόγω του πλαφόν 18% και μέχρι να εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά ανάμεσα στον παλιό και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Για το θέμα αυτό αποκαλυπτική είναι η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής στην οποία αναφέρεται ότι “η προσωπική διαφορά που προβλεπόταν για τις καταβαλλόµενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, κύριες συντάξεις, µέχρι ποσοστού 18% της καταβαλλόµενης, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, σύνταξης, κατά δε το µέρος που υπερβαίνει το εν λόγω ποσοστό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συµψηφιζόµενο κατ’ έτος και µέχρι την πλήρη εξάλειψή του µε την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Στο σημεία αυτό υπενθυμίζεται ότι ενώ προβλεπόταν από το νόμο Κατρούγκαλου η έναρξη χορήγησης αυξήσεων από την 1 Ιανουαρίου 2018, τελικά με κοινή υπουργική απόφαση μετατέθηκε για την 1 Ιανουαρίου 2022.
 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments