....

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: «ΌΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΒΑΝΑΥΣΑ ΜΕΤΡΑ» (VIDEO PHOTOS)

Ηχηρό «όχι» των εργαζόμενων στην ψήφιση των βάναυσων μνημονιακών μέτρων - Μετ' εμποδίων σήμερα οι μετακινήσεις

Στην πλατεία Κλαθμώνος όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ  για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μνημονιακά μέτερα.  «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική» τόνισαν οι συνδικαλιστές οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους  και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές .

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία που κατέληξε στη Βουλή.

Nωρίτερα, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στο χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.



Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει αύριο για να επικυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας  για νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Μαΐου. Η νέα απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ και κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας οι οποίοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αιφνιδιάσει και φέρει νωρίτερα τα μέτρα για ψήφιση, η ημερομηνία της Απεργίας θα επανακαθοριστεί.

Στόχος της ΓΣΕΕ  είναι να υπάρξει μια καλά συντονισμένη δράση και αντίδραση κατά των νέων  μνημονιακών μέτρων, μια συμμαχία για την κοινωνία και την εργασία, όλων εκείνων που πλήττονται από τις βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές.



Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.  Ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ  Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν με αφετηρία την Πρωτομαγιά νέες μεγάλες δυναμικές κινητοποιήσεις για να «πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα».



Τα μέλη του ΠΑΜΕ στη συνέχεια έκαναν πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν επίσης στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.


Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ


Μετ΄εμποδίων θα μετακινηθεί το επιβατικό κοινό σήμερα, Πρωτομαγιά, εξαιτίας των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως της λήξη της βάρδιας.



Ακινητοποιημένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα τρόλεϊ και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού, λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. 

Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ επομένως κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν θα πραγματοποιηθεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

 


Εικόνα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια 

 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης 



Η πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή

 

Εικόνες από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες 












 
 
Συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα εν όψει της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά
 

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στο Μουσείο πραγματοποιούν πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά διαμαρτύρονται «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

 

Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ». Με σύνθημα την «εναντίωση στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια», οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας απαιτώντας «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» καθώς επίσης και «διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

"Η κυβέρνηση με τροπολογία της, μετατρέπει την Πρωτομαγιάτικη Απεργία σε υποχρεωτική αργία, επιχειρώντας να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων την ταξικότητα αυτής της ημέρας. Οι εργαζόμενοι όμως, με τη δράση και τον αγώνα τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και σε όσους τις εφαρμόζουν, θα υπενθυμίσουν για ακόμη μία φορά ότι η1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία, όπως χρόνια πριν οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς υποστήριζαν ίσως , γιατί δεν…κυβερνούσαν.

Στις αδιέξοδες πολιτικές η απάντηση του κόσμου της μισθωτής  εργασίας είναι ξεκάθαρη ενωτική και αγωνιστική

Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς και οι απεργιακές συγκεντρώσεις,αποκτούν ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μνημονιακά μέτρα. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές η απάντηση του κόσμου της μισθωτής  εργασίας είναι ξεκάθαρη ενωτική και αγωνιστική!" αναφέρει στο κάλεσμα της η ΓΣΕΕ.

 

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνει η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το φετινό μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

«Εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα ξεζουμίζουν το λαό και τους εργαζόμενους. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων.

Και συμπληρώνει: «Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδιάζει να δώσει το τελειωτικό μνημονιακό χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στο Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε βοηθήματα».

Και η ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά

Με σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!» δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιούνται σήμερα Δευτέρα 1η Μάη σε όλη τη χώρα, από το ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη θυσία τους στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο όπλο, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις τους και τις κινητοποιήσεις» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενόψει της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης «για να μπλοκάρουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μνημόνια και της επιλογές του κουαρτέτου και της κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά το ύψος της ανεργίας, τονίζοντας ότι «η πραγματική ανεργία «κινείται στο 30%, τουλάχιστον πέντε μονάδες πάνω από τα επίσημα στοιχεία» και η νεανική ανεργία «λίγο πάνω από το 50%», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επιδρά και η μαζικότητα του φαινόμενου της νεανικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους και τους συνταξιούχους, προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ

Στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Εκτλεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του ξένου και του «εγχώριου κεφαλαίου» και των πολιτικών εκφραστών του και τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και δυστυχία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των σωματείων μας για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους τους φτωχούς στις γειτονιές», τόνισε ο κ. Στολτίδης και προσέθεσε: «Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, στο μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ.

Μέλη της ΛΑΕ που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

 

 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments