....

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Τρίτη 21/01/2014 και την Τετάρτη 22/01/2014, παρουσίασε ενώπιον των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

(ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις νομοθετικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των Μεταφορών και των Τηλεπικοινωνιών.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, ευχαριστώντας την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, που μαζί με την Ελλάδα, αποτέλεσαν το λεγόμενο “Τρίο” Προεδρίας, καθώς και τα ευρωπαϊκά όργανα για τη μέχρι στιγμής υποστήριξή τους.
Για τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών (Παρουσίαση στην Επιτροπή ITRE, στις 22-01-2014), ο υπουργός, αφού τόνισε, ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία είναι το τρίπτυχο «ασφάλεια, καινοτομία, προσβασιμότητα για όλους» αναφέρθηκε στα 2 πλέον ώριμα για νομοθετική ρύθμιση θέματα της Ελληνικής Προεδρίας.

«Η υλοποίηση της Πρότασης Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά», ανέφερε ο Υπουργός, «θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, με ασφαλείς, αξιόπιστες και φιλικές προς τον χρήστη ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών».

Το 2ο ώριμο για νομοθετική ρύθμιση θέμα είναι η μείωση του κόστους εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων. «Με αυτήν την Πρόταση Κανονισμού, στοχεύουμε σε ταχύτερη, οικονομικότερη και πιο εξαπλωμένη ευρυζωνικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βελτίωση των υπηρεσιών και αύξηση των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις Τηλεπικοινωνίες».

Ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι και η κυβερνοασφάλεια. Η σχετική νομοθετική πρόταση θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών σε όλη την Ε.Ε., καταπολεμώντας στο μέτρο του δυνατού κυβερνοεπιθέσεις και διαδικτυακή κατασκοπεία.

Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει, στο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (14-17.04.2014) πριν τις Ευρωεκλογές, την Πρόταση Κανονισμού για τη δημιουργία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς για τις Τηλεπικοινωνίες. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών, από τη μία, και των κινήτρων για επενδύσεις, καινοτομία και είσοδο στην αγορά των επιχειρήσεων, από την άλλη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει η Ε.Ε. και η Ελλάδα στα Άτομα με Αναπηρία και στους ηλικιωμένους, περιλαμβάνοντας στο Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας νομοθετική Πρόταση για υιοθέτηση πλαισίου αρχών και τεχνικών για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των φορέων του δημοσίου τομέα σε όλους τους χρήστες-πολίτες της Ε.Ε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments