....

ΠΡΟΣΤΙΜΑ- «ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την επιβολή προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ - όπως οι γιατροί, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια - προβλέπει διάταξη φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

 

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

 

-Η επιβολή προστίμου σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και σε 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος. Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες αφορούν τα πρόστιμα αυτά είναι κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και για τις οποίες επί 2,5 χρόνια δεν προβλεπόταν η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων.

-Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε κάθε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τιμολόγια ή άλλα παραστατικά πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments