....

ΠΡΟΣ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΔΝΤ- ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP

Ενώ οι πληροφορίες από Βρυξέλλες- Βερολίνο και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων συντηρούν κάποια αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις των δανειστών, στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του αυριανού Eurogroup. Οι άτυπες διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και με εκπροσώπους των Θεσμών συνεχίσθηκαν το Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει προκύψει κάτι καινούργιο που να διαφοροποιεί την κατάσταση. Όμως οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν άρδην μετά την Τετάρτη, όταν στις συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ, ενδέχεται να συμφωνηθούν παράμετροι ενός «βελούδινου διαζυγίου» ΕΕ-ΔΝΤ.

Εν αναμονή  αυτής της πιθανολογούμενης εξέλιξης, κυβέρνηση κινείται με στόχο μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία πάνω σε τρεις βασικούς άξονες - μεταρρυθμίσεις, πρωτογενή πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στο «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων της προστίθενται τώρα τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι υπολογιζόταν μέχρι τώρα, προσεγγίζοντας το 3%(!)σχεδόν 6πλάσιο από τον μνημονιακό στόχο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει του ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης γι αυτά τα στοιχεία-έκπληξη, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα την Τετάρτη.

Η επίδοση αυτή  καθιστά εκ των πραγμάτων «παράλογη»  και «ακυρώνει» την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα για μετά το 2018, επειδή δήθεν υπάρχουν αμφιβολίες  ως προς την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης
 
Αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ως προς τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική πλευρά και για την τελευταία «εκδοχή» των απαιτήσεων του ΔΝΤ, μια πολιτική συμφωνία στους τρεις προαναφερθέντες άξονες θεωρείται εφικτή. Αν επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο εκκρεμών θεμάτων.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν υπάρχει η «ομπρέλα» της πολιτικής συμφωνίας, η μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, με επιστέγασμα μια  συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Εφόσον έχει γίνει αυτό το βήμα, η διοίκηση του ΔΝΤ θα μπορέσει να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – ή να λάβει απόφαση οριστικής αποχώρησης από το χρηματοδοτικό σκέλος.

 

Μη αναγκαία μέτρα, άσκοπες προσπάθειες...

Προς το παρόν, ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν ως πρωταρχικό στόχο να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του, για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά, το Ταμείο πρέπει να αποδεχθεί τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να αναγνωρίσει ως αξιόπιστα τα τελευταία στοιχεία  για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του  πέραν πάσης προσδοκίας υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, η προσπάθεια να «πεισθεί» το ΔΝΤ ενδέχεται να είναι παντελώς άσκοπη: Μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και ενόψει αλλαγής εσωτερικών ισορροπιών, η διοίκηση του Ταμείου φαίνεται ότι αλλάζει προσανατολισμούς, επιλέγει να έχει μικρότερη ανάμειξη στα ευρωπαϊκά πράγματα και έχει σχεδόν αποφασίσει  να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι απιτήσεις για πρόσθετα μέτρα  είναι απλώς το πρόσχημα και το «αλλοθι» για να οργανώσει την αποχώρηση του.

Το τι μέλλει γενέσθαι ενδέχεται να αποσαφηνισθεί μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ  την Τετάρτη στο Βερολίνο και το τετ α τετ της καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, που θα ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments