....

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;

Του Ανδρέα Τζανάκου

Είναι γεγονός ότι το παραδοσιακό μοντέλο εκπομπής ήχου για το Ραδιόφωνο αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις και είναι γεγονός ότι αν θέλει να επιβιώσει και να ανταγωνιστεί τα άλλα ψηφιακά ηλεκτρονικά μέσα, τότε θα πρέπει να ενστερνιστεί και να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες της ψηφιακής διαμόρφωσης και εκπομπής.

Τα ψηφιακά πρότυπα εκπομπής είναι αρκετά και κανείς δεν γνωρίζει που θα πρέπει να επενδύσει, ή μήπως όχι;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, παλεύουν με το DAB εδώ και 25 χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι το DAB μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της προόδου της τεχνολογίας, αν δεν οριστούν σύντομα οι τελικές ημερομηνίες της ψηφιακής μετάβασης και της οριστικής παύσης των αναλογικών FM. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το αν η λύση του προτύπου ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου DAB, που τελικώς επελέγη στην Αγγλία, είναι η καλύτερη. Σίγουρα υπάρχουν και έχουν αναπτυχθεί δυναμικά και άλλα περισσότερο ευέλικτα συστήματα ψηφιακής εκπομπής ήχου σε όλον τον κόσμο, τα οποία εξασφαλίζουν την μετάβαση σε φάσεις, ή άλλα που επιτρέπουν αναλογικές και ψηφιακές μεταδόσεις να τρέχουν από τον ίδιο πομπό, τα οποία θα εξετάσουμε στη συνέχεια του άρθρου μας.

Είναι γεγονός ότι οι αναλογικές τεχνολογίες διαμόρφωσης, δηλαδή amplitude modulation (AM) και frequency modulation (FM) που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την εκπομπή ραδιοφώνου δεν εξασφαλίζουν την βέλτιστη χρήση του φάσματος, ενώ και η ποιότητα του ήχου δεν είναι συχνά η απαιτούμενη, λόγω των δυσμενών συνθηκών διάδοσης του ήχου, με την υπερβολική χρήση των διαθέσιμων συχνοτικών περιοχών. Συνεπώς ένας από τους σημαντικούς λόγους που ο ψηφιακός κόσμος της τεχνολογίας πρέπει να επικρατήσει είναι ο περιορισμός θορύβων και αλλοιώσεων του σήματος, προκειμένου να δεσμευτεί ο ακροατής όχι μόνον από το περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά και από την ποιότητα του ήχου. Τούτο αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για να έρθουν και οι ακροατές στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο. Ένα μπουκέτο πολυπλεξίας για DAB καλό θα είναι να περιλαμβάνει έως 6-8 σταθμούς, αν η ποιότητα που φτάνει στον ακροατή θέλουμε να είναι εφάμιλλη του CD και όχι 10 και παραπάνω, που σίγουρα θα αγγίζει εκείνη του MP3.

Μόνον με το ψηφιακό ραδιόφωνο θα τελειώσουν τα παρατράγουδα με παρεμβολές από ανταγωνιστικούς σταθμούς, θα μειωθεί πάσης φύσεως θόρυβος και θα εμπεδωθεί η καλή εμπειρία ακρόασης. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη δύναμη των μακρών και μεσαίων κυμάτων, όπως εκείνη του BBC Radio 4 στα 198kHz, όπου η ακρόαση του είναι διαθέσιμη με εθνική και όχι μόνον κάλυψη (φτάνει δυνατά έως το Παρίσι και αλλού), γεγονός αλλά και χαρακτηριστικό στοιχείο που εξισορροπεί μερικώς την όχι και τόσο καλή ποιότητα. Τα πλεονεκτήματα των εκπομπών στα μακρά και τα μεσαία κύματα αναγνωρίζονται και προσεγγίζονται εκ νέου σε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως σε χώρες όπως Ινδία, Ρωσία, Η.Π.Α. Μπαγκλαντές, Ταιβάν Ιαπωνία και Ουκρανία. Αυτές οι χώρες για την ώρα έχουν την πρωτοκαθεδρία ως προς την αντικατάσταση των παραδοσιακών υπηρεσιών AM με ψηφιακά συστήματα εκπομπής ήχου, προσεγγίζοντας την ποιότητα του ήχου που συναντούμε στα FM, με πιο σταθερή λήψη σε μεγάλες αποστάσεις.

Το παράδειγμα της Ινδίας είναι χαρακτηριστικό, αφού με την αντικατάσταση των παραδοσιακών δικτύων εκπομπών στα AM με ψηφιακά, καθώς και με την επιλογή της θέσπισης του προτύπου εκπομπής DRM30 από το Digital Radio Mondiale (DRM), όλα αλλάζουν. Ρωσία και Ουκρανία, δύο γειτονικές χώρες, προχωρούν στην εφαρμογή ψηφιακής εκπομπής ήχου στα μεσαία κύματα, γεγονός που προμηνύει ότι σύντομα χαμηλού κόστους δέκτες DRM30 θα είναι διαθέσιμοι σε όλον τον κόσμο. Με τις δοκιμαστικές εκπομπές που έγιναν με το πρότυπο DRM30 στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες, κατέστη δυνατό να παρατηρήσουμε την εξοικονόμηση που προσφέρει το DMR30 τόσο ως προς την ισχύ εκπομπής, όσο και ως προς την κατανάλωση ρεύματος, σχεδόν κατά ένα τέταρτο και σε κάποιες των περιπτώσεων στο μισό των συμβατικών AM πομπών, εντυπωσιάζοντας συνάμα με την ποιότητα-καθαρότητα του στερεοφωνικού ήχου (κοντά στο επίπεδο των FM). Φανταστείτε την αλλαγή ενός πομπού μακρών κυμάτων του BBC R4 με έναν solid state DRM30 πομπό, όπως ευφυώς έπραξε η Δανία με τον Σταθμό Kalundborg που εκπέμπει στα 243kHz. Παράλληλα, εμείς οι «έξυπνοι» έλληνες, οι απόγονοι τόσο σπουδαίων αρχαίων ελλήνων μαθηματικών, φυσικών, αρχιτεκτόνων και άλλων επιστημόνων, όχι μόνον δεν προχωρούμε ψηφιακά, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για τον αφανισμό της αναλογικής εκπομπής της ΕΡΤ, ΔΤ, ΝΕΡΙΤ και ότι άλλο θέλετε…. στα μεσαία.

Σε αυτό το άρθρο μας δεν υπερθεματίζουμε αναφορικά με την μία (DAB), ή την άλλη οικογένεια προτύπων (DRM). Απλά επιχειρούμε να διασαφηνίσουμε κάποια πράγματα με απλό και ελπίζουμε, κατανοητό τρόπο. Η οικογένεια DRM με την κωδικοποίηση και την ψηφιακή εκπομπή ήχου αναπτύχθηκε από Ευρωπαϊκούς Σταθμούς, με το BBC να αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. Στο DRM Consortium, όπως ονομάζεται ο φορέας του DRM, συμμετέχουν ερευνητικά ινστιτούτα, αλλά και οργανισμοί προτυποποίησης. Η ανάπτυξη του DRM30 προέκυψε από την ανάγκη της αντικατάστασης των εκπομπών στα μακρά, μεσαία και βραχέα κύματα και έχει την έγκριση της International Telecommunication Union (Annex 1 Σύσταση ITU-R BS.1514.), αποτελώντας το μοναδικό πρότυπο εκπομπής που χρησιμοποιείται στις περιοχές κάτω των 30 MHz. Για την εκπομπή στις περιοχές VHF (πάνω από τα 30MHz), το DRM Consortium ανέπτυξε το πρότυπο DRM+, το οποίο έχει την έγκριση της ITU (“Digital system G” σύσταση ITU-R BS.1114). Επίσης, η ITU έχει εγκρίνει και το σύστημα εκπομπής HD Radio (παραλλαγές μεσαίων κυμάτων και VHF: Annex 2, Σύσταση ITU-R BS.1514 και Digital System “C”, Σύσταση ITU-R BS.1114), για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τον Παναμά και τις Φιλιππίνες, με τις πρώτες σοβαρές εκπομπές να πραγματοποιούνται το 2004 στις Η.Π.Α., ενώ τον Οκτώβριο του 2013 περίπου 2.200 AM και FM σταθμοί πραγματοποιούσαν και ψηφιακή εκπομπή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από αυτούς τους σταθμούς προσφέρονται 1.200 κανάλια μόνον-ψηφιακών πολύ-εκπομπών (multicast) προγράμματος. Είναι φυσικό σε μία χώρα όπως οι Η.Π.Α. οικιακοί δέκτες HD ραδιοφώνου, αλλά και αυτοκινήτου να χρησιμοποιούνται ευρέως, ενώ διατίθενται παντού.

Προηγμένως αναφερθήκαμε σε συστήματα που διασφαλίζουν τη ψηφιακή μετάβαση σε φάσεις, μέσα σε μερικά χρόνια. Μερικά από αυτά είναι το HD και το DRM, που αναπτύχθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως αναλογική και ψηφιακή κάλυψη από τον ίδιο πομπό. Βεβαίως η εφαρμογή του συστήματος εκπομπής HD Radio στο πυκνοκατοικημένο φάσμα της Ευρώπης θα ήταν πολύ δύσκολη, έως αδύνατη. Έτσι η αντικατάσταση και η αναζωογόνηση περιοχών εκπομπής μακρών, μεσαίων και VHF μπορεί πλέον να γίνει με την έγκριση της ITU, με τον μετασχηματισμό των AM εκπομπών (μακρά και μεσαία) σε εκπομπές με βάση το πρότυπο DRM30, προσδίδοντας τη δυνατότητα στους Σταθμούς που εκπέμπουν σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο να προσελκύσουν νέους ακροατές με το υψηλής ποιότητας πρόγραμμα τους, περικόπτοντας δαπάνες και απλοποιώντας τη λειτουργία τους.

Μην χάσετε αύριο τη συνέχεια του άρθρου μας που θα εξετάσει τα θετικά και τα αρνητικά της οικογένειας DAB και όχι μόνον.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας εξετάσαμε την οικογένεια προτύπων εκπομπής DRM και το HD Radio και τώρα είναι η ώρα να προβούμε στην ανάλυση ζητημάτων αναφορικά με την αξιοποίηση της οικογένειας προτύπων ψηφιακής εκπομπής DAB και όχι μόνον.

Ας γυρίσουμε όμως στην άλλη οικογένεια, το DAB. Ας εξετάσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ας απολαύσουμε το γεγονός ότι ως χώρα, μπορεί να μείναμε πίσω ως προς την ψηφιακή μετάβαση του ραδιοφώνου, αλλά δεν κάνουμε και τα λάθη της νεότητας του. Φανταστείτε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και σήμερα, υπάρχει θέμα αναφορικά με την παύση των FM υπηρεσιών. Οι ακροατές έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου, αλλά εγείρονται ενστάσεις σχετικά με το αν πρέπει να παύσουν οι FM υπηρεσίες τώρα, αλλά και γιατί το DAB προβάλει ως μοναδική λύση ψηφιακής αντικατάστασης. Υπάρχουν ακροατές που υποστηρίζουν ότι θα ωφελούνταν περισσότερο ως προς την ποικιλομορφία του προγράμματος, την κάλυψη, την ποιότητα και την πρακτικότητα, αν η μετάβαση πραγματοποιούνταν με ένα πιο ευέλικτο σύστημα ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου εν συγκρίσει με το DAB. Υπάρχει και η γκρίνια περί της ανάπτυξης του συστήματος DAB, δηλαδή για την παρουσία του προτύπου DAB+ (εκπομπή ήχου μαζί με άλλα δεδομένα), που τώρα αναπτύσσεται στη Γερμανία, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, το οποίο δεν προσφέρεται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεώνοντας στην αντικατάσταση των σημερινών DAB πομπών, των υποδομών και των δεκτών.

Ξανά λοιπόν στην Βρετανία υπάρχουν άνθρωποι που εγείρουν θέμα αναφορικά με το σύστημα ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου και το πόσο καλύτερα θα ήταν η επιλογή συστήματος που θα επέτρεπε την υλοποίηση της μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο σε φάσεις, με την σταδιακή αντικατάσταση των διαθέσιμων υπηρεσιών FM. Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού χαρακτήρα Σταθμοί, αλλά και οι Κοινοτικοί Σταθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν την ευκαιρία να αναχαιτίσουν τις ανησυχίες των ακροατών. Το χειρότερο είναι το αίσθημα που έχουν κάποιοι ότι εξωθούνται πιεστικά στο να χωρέσουν σε κάποιο πολυπλέκτη DAB (DAB multiplex). Επίσης, το κόστος συμμετοχής σε πολυπλέκτες μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς μικρότερους Σταθμούς της Αγγλίας, με την αιτιολογία ότι η κάλυψη του πολυπλέκτη είναι κατά πολύ φτωχότερη ως προς τη βάση ακροατών του, αλλά και των προσδοκιών των διαφημιζόμενων.
Πολλές ανησυχίες εκφράζονται τώρα στην Αγγλία αναφορικά με την πιθανή μη πλεονεκτική, ή και απούσα δυνατότητα εκπομπής των μικρότερων Ιδιωτικών και Κοινοτικών Σταθμών, ή για τη μη προσιτού κόστους εκπομπή, με τον φόβο ένα ζωτικό μείγμα πολυποίκιλου ραδιοφωνικού περιεχομένου να τεθεί σε ρίσκο. Ο προβληματισμός ότι μικρότεροι Σταθμοί μπορεί να μειονεκτήσουν έναντι των μεγαλυτέρων Σταθμών, από τους οποίους σχεδιάστηκε το σύστημα DAB στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει κοπάσει, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Αρχών.

Ας θυμηθούμε όμως, τώρα, ότι η ανάπτυξη του συστήματος Εκπομπής DAB ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, ως το project Eureka 147 υπό την Τεχνική Διεύθυνση της European Broadcasting Union και με την ενεργή υποστήριξη σημαντικών Ευρωπαϊκών Σταθμών. Το σύστημα διανομής σήματος με πολυπλεξία ταίριαξε καλά ως προς τις ανάγκες μεγάλης κλίμακας Σταθμών, οι οποίοι ήταν σε θέση να διανείμουν έναν ικανό αριθμό προγραμμάτων τους στην ίδια καλυπτόμενη περιοχή, ένα σημαντικό πλεονέκτημα και από τους βασικούς στόχους αυτής της σχεδίασης. Ωστόσο, αρκετές ανεξάρτητες ιδιωτικές και κοινοτικές broadcast επιχειρήσεις εξέφρασαν την επιφύλαξη τους αναφορικά με το να περιέλθουν σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της απουσίας ικανής χωρητικότητας ως προς την εκπομπή, αλλά και για το μη προσιτό κόστος εκπομπής.

Αποτελεί ζήτημα ότι το σύστημα DAB σχεδιάστηκε με έναν κάθετο τρόπο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες κυρίως των μεγάλων Σταθμών της Ευρώπης, μη έχοντας κατά νου τις επιλογές και τις συνήθειες ακρόασης των απλών ανθρώπων, ισχυρίζονται κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γεγονός ότι το DAB προσφέρει μία μεγάλη λύση πολυπλεξίας στο Ραδιόφωνο, παρόμοια με εκείνη της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Για την ώρα, στην Βρετανία και αλλού, οι ακροατές συντονίζονται σε μερικούς αγαπημένους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και όχι κάνοντας συνεχώς zapping στις διάφορες πολυπλεξίες, όπως συνέβη και με την τηλεόραση, μέχρι να προκύψουν ενδιαφέροντα νέα σχήματα. Οι ακροατές στη Βρετανία επιθυμούν την ποικιλομορφία των διαθέσιμων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, αλλά γενικώς κολλάνε σε μερικούς αγαπημένους που ταιριάζουν στα γούστα τους. Για κάποιους άγγλους πολίτες υπάρχει το παράδοξο της οργάνωσης του ραδιοφωνικού προγράμματος σε μεγάλους πολυπλέκτες, με την επιλογή των ακροατών να μειώνεται μεταξύ ολίγων Δημοσίων και μεγάλων Ιδιωτικών Σταθμών.

Σύμφωνα με τον John Shaw, Πρόεδρο του ITU-R Working Party 6A Rapporteur Group ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκε μία απλή Ευρωπαϊκή λύση για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του συστήματος DAB. Πρόκειται για το DRM+, την τελευταία εξέλιξη ως προς την οικογένεια μορφών κωδικοποίησης και εκπομπής DRM. Η εκπομπή κατά DRM+ αναπτύχθηκε για την αντικατάσταση της αναλογικής εκπομπής ραδιοφώνου στις περιοχές των VHF, παραμένοντας συμβατή με τον αυστηρό προγραμματισμό των περιοχών εκπομπής στην Ευρώπη. Αρχικά το DRM+ σκόπευε να αντικαταστήσει την εκπομπή στα FM στην μπάντα II, στα VHF (87.5-108 MHz). Ωστόσο οι επιτυχημένες δοκιμές του DRM+ (Εδιμβούργο Σκωτίας, Ρώμη Ιταλίας και αλλού) στην Μπάντα II οδήγησε στην εξέταση της χρήσης του για την παροχή νέων ευκαιριών εκπομπής στη Μπάντα I (47-72 MHz) και στην Μπάντα III (174-230 MHz).

Και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η οργάνωση της ψηφιακής μετάβασης της εκπομπής ραδιοφώνου σε φάσεις θα προσφέρει τον ευκολότερο δρόμο, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε οι Σταθμοί των FM να μετασχηματιστούν σε ικανούς για DRM+ Σταθμούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν την αρχική κάλυψη της περιοχής τους, όμοια με τα FM, χωρίς πολλούς αναμεταδότες, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότεροι, ή μεγαλύτεροι Σταθμοί, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον δρόμο του DAB.

Από την επιστολή του John Shaw προς τον Πρόεδρο του BBC, ξεχωρίσαμε την παραίνεση να μην διαφημίζουν τα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Ραδιοφώνου με υπερβολές ως προς τα πλεονεκτήματα του, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για όσους εξαναγκάζονται να περάσουν από την FM εκπομπή στο DAB. Ο ίδιος αναφέρει ότι τώρα υπάρχει η χρονική ευκαιρία για μία πραγματική και συνολική διευθέτηση των επιλογών ψηφιακής εκπομπής. Το κοινό πρέπει να ικανοποιηθεί με την προσφορά πολλών Ραδιοφωνικών Σταθμών, ώστε να πειστεί να περάσει στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι για το switchover του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος των δεδομένων και αξιολόγηση τους πριν να ολοκληρώσει η χώρα την Ψηφιακή Μετάβαση. Υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πάμε με βάση τον πιο δυνατό Σταθμό και αυτόν που φωνάζει δυνατότερα, αλλά με την προοπτική να έρθουν πολλοί Σταθμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου στον Ψηφιακό Κόσμο, από τις εθνικής εμβέλειας υπηρεσίες του BBC έως τον μικρής κλίμακας Κοινοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό. Κατά τον Shaw τα συστήματα DRM30 και DRM+ περιλαμβάνουν τα τεχνικά μέσα για την μετάβαση σε φάσεις στον Ψηφιακό Κόσμο, μέσα που ταιριάζουν καλύτερα στο περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς την ανάγκη για μίας τύπου big bang ημέρας, επιτρέποντας συνάμα τη διατήρηση της σύνδεσης με τις καθιερωμένες εξυπηρετούμενες περιοχές. Εν συνεχεία καθώς θα προχωρά η διαδικασία, τα περαιτέρω πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκπομπής θα δημιουργήσουν το ανάλογο ρεύμα προσέλκυσης του Ψηφιακού Ραδιοφώνου από το κοινό. Το DRM+ μπορεί να έχει μικρούς-πολυπλέκτες στις μπάντες των VHF για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών, μαζί με ένα εύρος συνεργαζόμενων, ή ανεξάρτητων υπηρεσιών δεδομένων, δίδοντας στους Σταθμούς επιπλέον ευκαιρίες εξυπηρέτησης των ακροατών τους.

Η επιστολή του John Shaw έκλεινε αναφέροντας ότι μία προσωρινή παύση των ενεργειών από το BBC, για την αναθεώρηση των στόχων, των εναλλακτικών και της συνολικής στρατηγικής θα μπορούσε να παρέχει ένα ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές αποτέλεσμα, δηλαδή για τους Σταθμούς και για τους Ακροατές.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν έχει επιλεγεί, επισήμως, σύστημα ψηφιακής εκπομπής Ραδιοφώνου, αλλά φαίνεται ότι το DAB+ θα προτιμηθεί, για διαφόρους λόγους. Η δική μας άποψη είναι ότι οι Ενώσεις Ιδιοκτητών των Ραδιοφωνικών Σταθμών και τα Μέλη τους καλό θα είναι να αποκτήσουν σύντομα Τεχνικούς Συμβούλους, γνώστες του αντικειμένου, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, να επισκεφθούν διεθνείς Εκθέσεις και Συνέδρια ώστε να ενημερωθούν διεξοδικώς, προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη πριν από την Πολιτεία, πριν δηλαδή να είναι αργά…

(Η ιδέα για τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου μας στηρίζεται σε μία επιστολή που έστειλε ο John Shaw, Πρόεδρος του Working Party 6A Rapporteur Group της ITU-R τον Δεκέμβριο του 2013 στον Lord Hall, Γενικό Διευθυντή του BBC)

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments