....

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30% ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2017

 

 

«Ο σχεδιασμός του ΕΛΓΑ είναι να πραγματοποιούνται κάθε μήνα νέες πληρωμές, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου του 2018 να έχουν σχεδόν εκκαθαριστεί και καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι των ζημιών σε όλη την Επικράτεια. Ο ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες όλης της Επικράτειας αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο κατά το έτος 2017, έχει ξεκινήσει την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους αποζημιώσεις ύψους 88.000.000 ευρώ περίπου», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, σε έγγραφή απάντησή του, σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου στην ερώτηση 5211/18.4.2018, με θέμα «ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες της Π.Ε. Σερρών», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από παγετούς, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις κ.λπ. που σημειώθηκαν το 2017 σε διάφορες καλλιέργειες σιτηρών, κηπευτικών, βαμβακιών κ.λπ., καθώς και σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Σερρών, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν 3.900 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, κοινοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος των πορισμάτων (αφορούν 370 αναγγελίες σε σύνολο 460 αναγγελιών ζημιάς το 2017) και έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που δίδονται από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου. Κοινοποιούνται τα πορίσματα. Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

Είναι προφανές ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ο Οργανισμός πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ως εκ τούτου, ο ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες όλης της Επικράτειας αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο κατά το έτος 2017, έχει ξεκινήσει την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους αποζημιώσεις ύψους 88.000.000 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στην Π.Ε. Σερρών ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1.768.000 ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς. Ο δε σχεδιασμός του ΕΛ.Γ.Α. είναι να πραγματοποιούνται κάθε μήνα νέες πληρωμές, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου του 2018 να έχουν σχεδόν εκκαθαριστεί και καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι των ζημιών σε όλη την Επικράτεια.

Επιπλέον, ο ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το μεσοπρόθεσμο, πρέπει να υποβάλει σε καθορισμένες ημερομηνίες στο Υπουργείο Οικονομικών τις οικονομικές του καταστάσεις περί εσόδων-εξόδων, στις οποίες περικλείονται ο προϋπολογισμός του και η πορεία του.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός, διασφαλίζοντας την οικονομική του θωράκιση, όπως απαιτεί η νομοθεσία, αλλά και τη συνεχή ροή καταβολής των αποζημιώσεων σε όλους τους παραγωγούς, επιλέγει τον πιο εφικτό και κατάλληλο τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων, σεβόμενος τον προϋπολογισμό του και τα χρήματα των αγροτών, τα οποία αποτελούν έσοδα του Οργανισμού».

Ολόκληρη η ερώτηση

Ολόκληρη η απάντηση

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments