....

ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΟΒΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη το πολύ τρέξιμο που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για την υγεία.

 

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Lehigh Valley Health Network στις ΗΠΑ, το τρέξιμο όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κάτι που δεν ισχύει για όσους τρέχουν δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 3.800 δρομείς, άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 46 χρόνια, από τους οποίους οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τρέχουν τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως τις τιμές της πίεσης και της χοληστερόλης που παρουσίαζαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, αν κάπνιζαν, αν έπαιρναν φάρμακα κτλ.

Όμως οι παράγοντες αυτοί δεν φάνηκε να παίζουν κάποιον ρόλο στο αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο έδειξε με ακρίβεια ότι όσοι τρέχουν πολύ ή δεν τρέχουν καθόλου έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Η πραγματική αιτία για το παραπάνω συμπέρασμα παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Martin Matsumura, τονίζει στην έκθεση της μελέτης ότι ο κόσμος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομακρυνθεί από το τρέξιμο, αλλά να τον βοηθήσει να βάλει το τρέξιμο στη ζωή του με τον σωστό τρόπο.

Όσο για τα άτομα που τρέχουν σε Μαραθωνίους, συνιστάται να τρέχουν μόνο σε έναν κάθε χρόνο, όσο κι αν αυτό τους φαίνεται αδύνατον.

http://www.ygeianews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments