....

ΠΩΛΗΣΗ 700.000 ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Την πώληση χαρτοφυλακίου 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Πτολεμαϊδα.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ερωτηθείς για τη σύσταση και πώληση θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ με πελατολόγιο απάντησε ότι θα επιλεγεί ως σύμβουλος είτε η PWC είτε η Ernest & Young προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου.Σε ότι αφορά στα κίνητρα για την πώληση των πελατών, είπε πως αυτά θα εξεταστούν σε συνεργασία με τον σύμβουλο, και ενδεικτικά ανέφερε ότι είτε θα είναι εκπτώσεις στα τιμολόγια είτε θα είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ σε αυτές τις εταιρείες.

«Εμείς πιστεύουμε σε αυτό σχέδιο και είμαστε σε επαφή με ενδιαφερόμενους και ανταγωνιστές μας ώστε να αποκτήσουν τους πελάτες.Είναι άλλο πράγμα να διαχειρίζεσαι 50.000 πελάτες και άλλο να ανοιχτείς και να έχεις 600.000 με 700.000. Η αγορά ηλεκτρισμού είναι δύσκολη και η διαχείριση τέτοιου εύρους πελατολογίου δεν μπορεί να φέρει άμεσα κέρδη», τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αν δεν ανοίξει η αγορά, δηλώνοντας την αντίθεσή του, τόσο για αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα όσο και για την αύξηση πρόσθετων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. 

«Οι δανειστές ζητούν την προληπτική λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπως η πώληση μονάδων. Είμαστε αντίθετοι», δήλωσε.

Ο ίδιος κατήγγειλε χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τρίτο σε πολύ υψηλές τιμές.

«Με αυτήν την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση». Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους. «Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βάρος, οι τρίτοι είχαν ευκαιρία για αποκόμιση κερδών και για τις αρχές θέτω ένα ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κάνουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Όπως είπε, το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριού σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ από τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments