....

ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΑΝΙΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ

 

 

 

Σας γνωστοποιούμε ότι η ενορία μας τιμά την Υπαπαντή του Χριστού και τον σαραντισμό της Παναγίας, με την προσκύνηση του αντιγράφου της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (έργο των μοναχών των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους), την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πλατάνης Εδέσσης.
Λίγα λόγια για την ιερά εικόνα
Η ιστορία της Εικόνας αυτής ξεφεύγει από τη λογική. Έχει σχέση με την εικονομαχία. Επί αυτοκράτορος Θεοφίλου στις πρώτες δεκαετίες του ενάτου αιώνα η σύζυγος του Συμεών Πατρικίου Βικτωρία, ευσεβής και ενάρετη γυναίκα, είχε στο σπίτι της τη θαυμάσια αυτή Εικόνα. Όμως επειδή οι πολέμιοι των Εικόνων έψαχναν και στα σπίτια για Εικόνες και τις έκαιγαν και τιμωρούσαν και τους κατόχους, η γυναίκα αυτή με λύπη της αναγκάστηκε να την απομακρύνει. Παρέλαβε την Εικόνα και την πήγε στην ακροθαλασσιά της Κων/πόλεως, την ασπάστηκε για τελευταία φορά και δεήθηκε στην Παναγία να βρει τρόπο διαφυλάξεώς της. Έτσι την έβαλε στη θάλασσα. Παραδόξως η Εικόνα στάθηκε όρθια και άρχισε να πλέει στα νερά από το πέλαγος του Μαρμαρά προς τον Ελλήσποντο. Η ευσεβής γυναίκα ευχαρίστησε τη Θεοτόκο, γιατί κατάλαβε ότι θέλημά της ήταν να διασωθεί η Εικόνα.

Η Παράδοση αναφέρει ότι προσόρμισε στην ανατολική πλευρά του Άθωνα και συγκεκριμένα στο λιμένα της ιεράς Μονής Φιλοθέου. Όμως εκείνη την εποχή η Φιλοθέου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Έτσι η Εικόνα έμεινε άγνωστο πού 150 χρόνια. Κι όταν κτίστηκε η Μονή Φιλοθέου και ανασυγκροτήθηκε σε Κοινόβιο, έκανε την εμφάνισή της στο γιαλό. Οι Πατέρες την είδαν και κατέβηκαν κάνοντας λιτανεία, αφού φαινόταν ότι η Εικόνα ήθελε να παραδοθεί στη Μονή. Πλησιάζοντας την είδαν να αστράφτει και με τις πρώτες κινήσεις του ηγουμένου προς τη θάλασσα η Εικόνα παραδόθηκε στα χέρια του. Βγαίνοντας από τη θάλασσα στο σημείο που την εναπέθεσαν ανέβλυσε αγίασμα, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Εικόνα είναι αγιογραφημένη πάνω σε σκληρό και παχύ ξύλο και παρόλο που υπέστη πολλές ταλαιπωρίες, έχει τέτοια ζωντάνια σα να εξήλθε τώρα από τα χέρια του πιστού αγιογράφου. Για άγνωστο χρονικό διάστημα η Εικόνα εκτός από τα πρόσωπα ήταν επικαλυμμένη με αργυροεπίχρυσο κάλυμμα. Ο πρώην ηγούμενος της Φιλοθέου Γέροντας Εφραίμ το αφαίρεσε και φάνηκε το μεγαλείο της Γλυκοφιλούσας.

Η μεγάλη αγάπη στο πρόσωπο της Παναγίας μας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, με την δωρεά στο ναό μας του αντιγράφου της Ιεράς εικόνας της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Ένα έργο των μοναχών του Ιερού Ησυχαστηρίου των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους. Η εικόνα θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πλατάνης – Εδέσσης.
Σας επισυνάπτουμε παρακάτω το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων:
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρα 7:30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Υπαπαντής
Ώρα 5:00 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Ο ναός θα παραμείνει ανοικτός από τις 07:30 έως 21:00.
Η εικόνα θα είναι μόνιμα στον ναό

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments