....

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΟΥ GAY PRIDE ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η παρέλαση απαγορεύθηκε χθες από τον κυβερνήτη της πόλης, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας

Η τουρκική αστυνομία επιστρατεύτηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να αποτρέψει τη διεξαγωγή της παρέλασης υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών (gay pride parade), η οποία απαγορεύθηκε χθες από τον κυβερνήτη της πόλης, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας, καθώς μία υπερεθνικιστική ομάδα είχε απειλήσει με επιθέσεις κατά των συμμετεχόντων.

Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η παρέλαση, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν και διαλύοντας μικρές ομάδες διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters.

Οι διοργανωτές της παρέλασης απορρίπτουν πάντως τους λόγους ασφαλείας που επικαλέστηκε ο κυβερνήτης της πόλης για να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις. «Ο πραγματικός λόγος για τις αντιδράσεις κατά μίας παρέλασης που λάμβανε χώρα ειρηνικά για 12 χρόνια είναι το μίσος», αναφέρουν, σχολιάζοντας: «Η ασφάλειά μας δεν μπορεί να παρέχεται φυλακίζοντάς μας πίσω από τείχη, ζητώντας μας να κρυφτούμε. Η Ασφάλειά μας θα παρέχεται όταν θα αναγνωριζόμαστε στο Σύνταγμα, όταν θα είναι εξασφαλισμένη η δικαιοσύνη, με την ισότητα και την ελευθερία».

Η παρέλαση gay pride στην Κωνσταντινούπολη, μία πόλη που θεωρείται σχετικά ασφαλής για τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας που ζουν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, συνήθως είναι ειρηνική, όμως πριν από δύο χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει την παρέλαση, με τους διοργανωτές να λένε ότι δεν έλαβαν άδεια λόγω του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.

Αν και, σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία στην Τουρκία δεν είναι παράνομη, και μάλιστα στο παρελθόν το gay pride της Κωνσταντινούπολης θεωρείτο το μεγαλύτερο σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, η ομοφοβία παραμένει «ριζωμένη» στην τουρκική κοινωνία, ενώ οι επικριτές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων και των γυναικών.

AP Photo/Emrah Gurel

http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2017/06/istanbul_gaypride-1021x563.jpg

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments