....

ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ

Οι δυο χώρες υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει κοινές δράσεις αυτό το έτος.

Η συνεργασία στους τομείς στρατού και ασφάλειας μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας είναι απαραίτητη σε μία εποχή όπου οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν πλήθος απειλών ως προς την ασφάλεια, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Σε συνάντησή τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Άμυνας Ταλάτ Τζαφέρι της πΓΔΜ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος της Ελλάδας υπέγραψαν διμερή στρατιωτική συμφωνία για το 2014, αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις που προσπαθούν να έχουν οι δυο χώρες παρά τις υπάρχουσες πολιτικές διαφορές.

"Η συνεργασία μας, η οποία ξεκίνησε το 1991, έχει επιδείξει συνεχή βελτίωση", δήλωσε ο Αβραμόπουλος.

"Το σχέδιο δείχνει τη δυνατότητά μας να υπερνικήσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην επικοινωνία μας", δήλωσε ο Τζαφέρι.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα που αφορούν στην εναέρια αστυνόμευση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση, τις στρατιωτικές μεταφορές και την κοινή συμμετοχή σε συνέδριο για τη διαχείριση διεθνών κρίσεων.

Η συμφωνία έχει σημαντικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στην πολιτική, δήλωσε ο Στογιάν Κούζεφ, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στα Σκόπια.

"Με την ενέργεια αυτή, πΓΔΜ και Ελλάδα διακηρύττουν την ετοιμότητά τους για συνεργασία στον πιο ευαίσθητο τομέα -- την άμυνα, το οποίο δείχνει την ετοιμότητα των χωρών να στηρίξουν την ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη για μη διενέργεια επιθέσεων και την εξάλειψη φιλοδοξιών για αλλαγή των συνόρων", δήλωσε ο Κούζεφ στουςSETimes.

Τόσο η πΓΔΜ όσο και η Ελλάδα θα ωφεληθούν από τη συμφωνία καθώς αποτελούν τη γέφυρα για όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ανέφερε ο Βάσκο Νικολόβσκι, καθηγητής σε θέματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στα Σκόπια.

"Η συμφωνία πρέπει να επαινεθεί όχι μόνο από άποψη ασφάλειας, αλλά επίσης από άποψη ανταλλαγής εκπαιδευμένων στελεχών", δήλωσε ο Νικολόβσκι στους SETimes.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως μέχρι στιγμής η συνεργασία έχει συμπεριλάβει στρατιωτική κατάρτιση και εκπαίδευση για στρατιώτες της πΓΔΜ στην Ελλάδα.

Οι δυο χώρες έχουν διοργανώσει συναντήσεις ειδικών σε θέματα ασφάλειας, στρατιωτικών πληροφοριών, αμυντικής πολιτικής, στρατιωτικής διπλωματίας, ιατρικής και φαρμακευτικής, ενώ έχουν επίσης συναντηθεί για να ανταλλάξουν εμπειρίες που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

"Επιπρόσθετα, το υπουργείο Άμυνας της πΓΔΜ ίδρυσε πρόσφατα εργαστήριο Ελληνικής γλώσσας το οποίο ήταν δωρεά της Ελλάδας. Τον περασμένο Νοέμβρη, οι πρώτοι απόφοιτοι Ελληνικής γλώσσας έλαβαν τα πιστοποιητικά τους", δήλωσε ο Νικολόβσκι.

Ειδικοί ανέφεραν πως η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα και την πΓΔΜ να επιλύσουν δυο οξύτατα προβλήματα -- την παράνομη μετανάστευση και τον εξτρεμισμό.

"Οι δυο χώρες κηρύσσουν κοινό αγώνα εναντίον κοινών πηγών και απειλών προς την ασφάλεια. Πρόκειται για τον Ισλαμικό ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία, αλλά επίσης εναντίον μιας νέας απειλής που εμφανίζεται κυρίως στην Ελλάδα -- τον εθνικισμό", δήλωσε ο Κούζεφ.

Ο Κούζεφ ανέφερε πως τα προβλήματα που αφορούν στην εγχώρια ασφάλεια είναι πιεστικά και πρέπει να επιλύονται με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστέρηση.

"Αυτό συμβαίνει επειδή [ο εξτρεμισμός] και ο εθνικισμός δεν μένουν σχεδόν ποτέ εντός των συνόρων".

Τι πρέπει να κάνουν πΓΔΜ και Ελλάδα για περαιτέρω προαγωγή των διμερών σχέσεων; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments