....

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 90 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡ-ΒΟΜΒΑ

 

Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς - Εχθές το Ισλαμικό Κράτος διέψευσε ότι είχε «οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια»

Τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των ΗΠΑ, η οποία ερρίφθη για πρώτη φορά την Πέμπτη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Εσμαΐλ Σινουάρ, κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν, προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Νανγκαρχάρ, «τουλάχιστον 92 μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) σκοτώθηκαν» από τη βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

«Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Ο Σινγουάρ εξήγησε ότι δεν υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών, καθώς «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και είχαν εγκαταλείψει την περιοχή».

«Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή», ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το ΙΚ, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για «90 μαχητές του Ντάες νεκρούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΙΚ έχει φτιάξει τις βάσεις του κοντά σε χωριά και σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως ανακοίνωσε η αφγανική κυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι μάχες προκειμένου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές. Ο αφγανικός στρατός επιχειρεί στην περιοχή με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων και ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Ισλαμικό Κράτος διαψεύδει ότι είχε ανθρώπινες απώλειες από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ



Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διέψευσε εχθές μέσω του προπαγανδιστικού οργάνου της, Amaq, ότι υπέστη απώλειες από τον αμερικανικό βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (χθες) στο ανατολικό Αφγανιστάν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 τζιχαντιστών σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές.

«Πηγή ασφαλείας διέψευσε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq ότι σημειώθηκε οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός από το χθεσινό αμερικανικό πλήγμα στη Νανγκαρχάρ», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στη ρίψη βόμβας MOAB GBU-43/B, της «μητέρας όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

 

Διαψεύδουν αφγανοί αξιωματούχοι τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι δεν υπέστη ούτε μία απώλεια από τη χρήση της αμερικανικής «μητέρας όλων των βομβών».

Τουλάχιστον 94 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη ρίψη της ισχυρότερης μη πυρηνικής βόμβας που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο διοικητής της περιοχής Ατσίν όπου έγινε ο βομβαρδισμός, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του ISIS ότι δεν υπέστη ούτε μία απώλεια.

Ανάμεσα στους νεκρούς, είπε, βρίσκονται και τέσσερις σημαντικοί διοικητές του ISIS. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί ισλαμιστές ανέρχονται σε τουλάχιστον 90.

Ο αρχικός απολογισμός, που εξέδωσε χθες το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, έκανε λόγο για 36 νεκρούς ισλαμιστές. Οι αφγανικές Αρχές επιμένουν ότι δεν υπήρξαν παράπλευρες απώλειες.

Η βόμβα GBU-43B, γνωστή ως «μητέρα όλων των βομβών» ή MOAB, χτύπησε περιοχή της Ατσίν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, όπου βρίσκονται σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το ISIS ως καταφύγια σε περίπτωση συμβατικών επιθέσεων.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 600 έως 800 αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους επιχειρούν στο Αφγανιστάν, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Νανγκαρχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την GBU-43B σε πεδίο μάχης, παρά το γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η χρησιμοποίηση ενός τόσο βαριού όπλου έχει προκαλέσει το ερώτημα εάν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, όμως ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, υπεραμύνθηκε της ρίψης της MOAB, υποστηρίζοντας ότι αποφασίστηκε για αμιγώς τακτικούς λόγους.

Σημείωσε ότι ήταν το πλέον κατάλληλο όπλο κατά της βάσης του ISIS στην Νανγκαρχάρ, προσθέτοντας ότι η έκρηξη κατέστρεψε δίκτυο τούνελ και σπηλαίων μήκους 300 μέτρων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/344102/afganistan-90-oi-nekroi-tzi...
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments