....

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ

Το ερευνητικό σκεύασμα LBH589 (panobinostat), σε συνδυασμό με βορτεζομίδη και δεξαμεθαζόνη, παρατείνει την επιβίωση, χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλούν

μυέλωμα συγκριτικά με τον συνδυασμό βορτεζομίδης και δεξαμεθαζόνης, σύμφωνα με κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ.

 

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα. Η συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων δημιουργεί ένα μη φυσιολογικό επίπεδο πλασματοκυττάρων στο αίμα, ξεπερνώντας την παραγωγή υγιών κυττάρων.

Το πολλαπλούν μυέλωμα τυπικά προσβάλλει άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, και σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα κάτω των 40 ετών. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, νεφρική ανεπάρκεια, οστικές βλάβες, πόνο και κόπωση, ωστόσο είναι δυνατό να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 1 με 5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμό. Τα πενταετή ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 44%.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το πολλαπλούν μυέλωμα που να οδηγούν στην ίαση. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για θεραπείες που να κατευθύνονται έναντι νέων σχετικών μοριακών στόχων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης PANORAMA-1 (τα οποία βρίσκονται υπό περαιτέρω αξιολόγηση και θα παρουσιαστούν σε προσεχή ιατρικά συνέδρια, ενώ θα υποβληθούν προς αξιολόγηση και στις αρμόδιες Αρχές παγκοσμίως) έδειξαν σημαντικό κλινικό όφελος για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι έλαβαν το LBH589.

www.health.in.gr



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments