....

ΠΑΥΤΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

 

 

Ακέφαλο, σε κατάσταση ουσιαστικής ακυβερνισίας βρίσκεται το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1823, ύστερα από νομοθετική τροπολογία που προωθήθηκε από τους Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, παύεται η διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος και ο Μητροπολίτης πρόεδρός της, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου να μην μπορεί να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να λειτουργήσει σε μια περίοδο που αναμένονται χιλιάδες προσκυνητών στο νησί, για την εορτή του Οράματος της Οσίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Πηγές της Μητροπόλεως επισημαίνουν ότι η καθαίρεση της νομίμως εκλεγμένης από τις 10 Δεκεμβρίου 2017 διοικήσεως έγινε με τροπολογία που ψηφίσθηκε ως άρθρο 48 στον νόμο 4521/2018 (ΦΕΚ Α΄ 38/2.3.2018) και είχε προταθεί από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με συνοδοιπόρο τους τον Βουλευτή Ποταμιού κ. Σπ. Δανέλλη. Η ίδια διάταξη νόμου προβλέπει ότι το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου παραμένει ακέφαλο για 4 μήνες έως τις 30.10.2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μητροπολίτης Πρόεδρος και 4 μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, στην αγωνία τους για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος εξαναγκάσθησαν να καταθέσουν αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, προκειμένου να διατηρήσουν προσωρινά εν ζωή την Διοικούσα Επιτροπή, εν όψει μάλιστα και του γεγονότος ότι πρέπει να  υπογραφούν συμβάσεις  52 νέων εποχικών υπαλλήλων και προ των δύο μεγάλων Θεομητορικών Εορτών, της επετείου του Οράματος της Οσίας Πελαγίας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά τις οποίες θα πρέπει να φιλοξενηθούν χιλιάδες προσκυνητών.

Κατόπιν των ανωτέρω και εν αναμονή της αποφάσεως του ΣτΕ ο Μητροπολίτης, αφού μετέχει στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και η Διοικούσα Επιτροπή παύεται δια νόμου από τις 30.6.2018, παύει και ο ίδιος να είναι πρόεδρος της αφού δεν υπάρχει το συλλογικό όργανο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής αλλά και οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να υπογράφει οποιαδήποτε απόφαση ή έγγραφο που αφορά τη διοίκηση και διαχείριση του Ιερού Ιδρύματος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments