....

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ

koz-14

 

Παραγωγή βιοκαυσίμων από τηγανόλαδα

Αντιπροσωπία του δήμου Νεάπολης-Συκεών και μαθητές στο ΤΕΙ Κοζάνης

 

 

«Δεν περίμενα από το μαγειρικό λάδι, που το είχαμε για πέταμα, να παράγεται βιοκαύσιμο, δηλαδή πετρέλαιο. Εντυπωσιάστηκα και νομίζω ότι η εμπειρία αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια μιας συντονισμένης εκστρατείας ανακύκλωσης» και «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Οι δύο αυτές δηλώσεις έγιναν από τη Δανάη και τον Βαγγέλη αντίστοιχα, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης και μέλη πολυμελούς αντιπροσωπίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών που επισκέφθηκε σήμερα το ΤΕΙ Κοζάνης, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων για την ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων (τηγανόλαδων).

Στόχος ήταν να παραδοθούν 750 λίτρα τηγανόλαδου, τα οποία θα μετατραπούν σε βιοκαύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση σχολικού συγκροτήματος του δήμου.

Στην αποστολή μετείχαν εκ μέρους του δήμου οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Τσουκαλά και Αλέκος Σιμητόπουλος, ο υπεύθυνος Γιάννης Πολυχρονιάδης και στελέχη του Γραφείου Προγραμματισμού του δήμου, ενώ από το 1ο Γυμνάσιο περίπου 40 παιδιά, η διευθύντρια Μαριάννα Λεονάρδου και οι καθηγητές Ελένη Τσελεντάκη και Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Την αντιπροσωπία υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο αρμόδιος καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής του Τμήματος Θερμοδυναμικής του Ιδρύματος Γιάννης Κάρμαλης.

Οι μαθητές μετέφεραν στο χώρο του εργαστηρίου 750 λίτρα τηγανόλαδων σε 150 ειδικά δοχεία και, φορώντας τις κατάλληλες μάσκες, ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον καθηγητή Γ.Κάρμαλη και τους συνεργάτες του για τη διαδικασία μετατροπής του λαδιού σε βιοκαύσιμο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γ.Χαραλαμπίδης χαρακτήρισε το δήμο Νεάπολης-Συκεών πρωτοπόρο στον τομέα της ανακύκλωσης αφού είναι ο πρώτος δήμος που δίνει τηγανόλαδο και παράγει βιοντίζελ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια που συμβάλλει στην εδραίωση της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης και πως το παράδειγμά του πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι. Εξέφρασε την απορία πώς έχει καταφέρει ο δήμος να έχει τόσο καλά αποτελέσματα, συγχαίροντας ταυτόχρονα όλους και κυρίως το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ανειλημμένες υποχρεώσεις του οποίου στην Αθήνα δεν του επέτρεψαν να παραστεί σήμερα στην επίσκεψη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην άριστη συνεργασία δήμου και ΤΕΙ, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην ανακύκλωση, αλλά αφορά και την εκπόνηση από το ΤΕΙ βιοκλιματικών μελετών για κτίρια που κατασκευάζει ο δήμος, όπως το νέο κτίριο που θα στεγάσει τα 8ο-15ο Νηπιαγωγεία (Σπάρτακου και Γκίνη) στη Δ.Ε. Συκεών. Ακόμη, απευθυνόμενος στους μαθητές ανέλυσε τα οφέλη από την αξιοποίηση των εναλλακτικών πόρων, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα τοξικά τηγανόλαδα που δεν διασπώνται και καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα. Τέλος, κάλεσε τα παιδιά να μεταδώσουν το θετικό μήνυμα της ανακύκλωσης στις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία.

Ο καθηγητής Γ.Κάρμαλης εξήρε τη δράση του δήμου και τη μεθοδευμένη δουλειά που κάνει ώστε να εμπεδωθεί η κουλτούρα και η παιδεία της ανακύκλωσης, τα οφέλη της οποίας, όπως είπε, δεν είναι μόνο φιλοπεριβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά.

Από την πλευρά τους οι δύο αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του ΤΕΙ για τη θερμή υποδοχή και τα εξαιρετικά τους σχόλια, μετέφεραν χαιρετισμό και μήνυμα συνεργασίας του δημάρχου, και ενημέρωσαν για τις ποικίλες, καινοτόμες δράσεις του δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης.

 

koz-15

Τονίζεται ότι από τα 750 λίτρα τηγανόλαδων που παραδόθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Κοζάνης θα παραχθεί ισόποση ποσότητα βιοντίζελ, η οποία θα δοθεί μετά τις γιορτές στο 1ο Δημοτικό Σχολείου Αγίου Παύλου για τη θέρμανσή του. Το 1ο Δ.Σ. είναι ένα από τα 6 συνολικά σχολεία που μετέχουν προς το παρόν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδων, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρώην δήμος Συκεών ήταν από τους πρώτους που υλοποίησε εδώ και χρόνια το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλες τις Δ.Ε. του διευρυμένου δήμου, όπως και η δυναμικότερη αξιοποίηση όλων των άλλων μορφών ανακύκλωσης (μπλε κάδος, χουμοποίηση-κομποστοποίηση, ηλεκτρικών συσκευών και μπαταρίας, κ.λπ.).

 

Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν τα στελέχη του δήμου και οι μαθητές από την επίσκεψή τους στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης

 

koz-16

Σχόλια - Facebook Comments