....

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80.000 ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ

 

 

Με βάση το περσινό, επιτυχημένο στην πράξη πλάνο, όσο και χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο 2018 πορεύεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η διοίκηση του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Έτσι, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνάντησης των δυο αντιπροέδρων του οργανισμού, Γιώργου Κέντρου και Γιώργου Αποστολάκη, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα, η «συνταγή» που ακολουθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές του τσεκ για το 2018, είναι ίδια με την περσινή. Το 2017 υπενθυμίζεται η πρώτη δόση πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017 και η δεύτερη δόση πληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017. Ταυτόχρονα, στη σύσκεψη αναλύθηκε διεξοδικά, μεταξύ άλλων και η εξέλιξη του έργου των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ), κ. Γιάννης Φλωρίδης, που συμμετείχε στην σύσκεψη «συζητήσαμε με τους δυο αντιπροέδρους του οργανισμού την πορεία των εφετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι περίπου 80.000 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, δεν έχουν έως σήμερα υποβάλλει τη δήλωση στις πύλες».

Σημειώνεται, ότι μικρότερη προσέλευση στις πύλες παρατηρείται σε νομούς, κυρίως της βόρειας Ελλάδας (Φλώρινα, Σέρρες, Κομοτηνή, αλλά και Λάρισα), περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν εκτακτικές καλλιέργειες, οι οποίες είναι και σε εξέλιξη, αυτή την περίοδο.

Μεγαλύτερη πρόοδος, όσον αφορά στις δηλώσεις παρατηρείται όσο πάμε πιο νότια, αλλά και στα νησιά (Λέσβος, Κρήτη).

Επί τούτου, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, κ. Γιάννης Γλεντζάκης «εκτιμώ ότι 8 στους 10 παραγωγούς έχουν κάνει δήλωση ήδη στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 15 Ιουνίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χωρίς ποινή, καθώς δόθηκε παράταση ενός μήνα (η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου 2018). Πέρσι πληρώθηκαν την ενιαία πάνω από 600.000 παραγωγοί.

Την Παρασκευή (15/6/2018) λήγει οριστικά η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2018, τόνισε εξάλλου και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 11 Ιουνίου.

«Με δεδομένο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ενός μήνα, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία αυτή είναι τελική, υποχρεωτική από τον κοινοτικό κανονισμό και το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12 μ.μ. αυτής της μέρας.

Από κει και πέρα και μέχρι τις 10/7/2018, θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός. Μετά τις 10/7/2018 οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments