....

ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ «ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ»

Μία νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας κυκλοφορήθηκε με την ευκαιρία της ετήσιας μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου στις 12 Ιουλίου του 2016.
 
Πρόκειται για συλλογή πρωτότυπων διηγήσεων, τις οποίες ο ίδιος ο Όσιος κατέγραψε στις ιδιόχειρες σημειώσεις του. Μάλιστα οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τις διηγήσεις αυτές και από τα ίδια τα χειρόγραφα, αφού περιλαμβάνονται όλα φωτογραφημένα συνοδευόμενα από κανονικό κείμενο.
Την επιμέλεια της εκδόσεως είχε το πνευματικό τέκνο του Οσίου και πνευματικός της Μονής, ο ιερομόναχος Παΐσιος, ο οποίος και έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου. Η έκδοση ολοκληρώνονται με δύο συγκινητικά  -ανέκδοτα επίσης- ιδιόχειρα σημειώματα του πνευματικού του Αγίου, του παπα Τύχωνα του Αγιορείτη, που απευθύνονται στον όσιο Παΐσιο.
 
Ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τον τρόπο που εμπνεόταν και έγραφε ο Όσιος είναι το περιστατικό που περιγράφει ο επιμελητής της εκδόσεως στον Πρόλογο: «...βρῆκα τόν Γέροντα νά κάθεται στό ἀσκητικό του κελλάκι καί νά γράφη. Ἔγραφε ἀσταμάτητα· ὁπότε κάποια στιγμή τόν ρωτῶ μέ τό φτωχό μου τό μυαλό: ΄΄Καλά, Πάτερ, δέν σκέφτεσθε καθόλου;΄΄. Καί μοῦ ἔδωσε ὄντως θαυμάσια ἀπάντηση: ΄΄Ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ γεννᾶται, δέν φτιάχνεται!΄΄ ... Ἔτσι ἔγραψαν οἱ Ἅγιοι Πατέρες μας καί ἔτσι ἐθεολόγησαν. Καί στή συνέχεια ἔτσι γράφουν ὅσοι συγγενεύουν μέ αὐτούς, ὅπως καί ὁ δικός μας Πατήρ, ὁ Ἅγιος Παΐσιος.»
 
Τα πρωτότυπα εικαστικά της εκδόσεως ανήκουν στον αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο και η εκδοτική παραγωγή στις Γραφικές Τέχνες - Εκδόσεις «Μυγδονία». Η κεντρική διάθεση γίνεται από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνος.
 
 

--
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments