....

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ

Πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα, ιατρικές σφραγίδες, συνταγολόγια, αυτοκίνητα, δίκυκλα, κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια και σεντόνια...

Είναι η λεία κυκλωμάτων που δρουν μέσα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενοι την ανεπαρκή φύλαξη. Με διάφορα τεχνάσματα εντοπίζουν και αρπάζουν κάθε είδος που μπορούν στη συνέχεια να ρευστοποιήσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Συγγενείς ασθενών καταδιώκουν και έρχονται στα χέρια με επίδοξους κλέφτες. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να κρατήσουν καθηλωμένους -μέχρι να έρθει η αστυνομία- όσους συλλαμβάνουν να αρπάζουν αντικείμενα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί στα νοσοκομεία ένα ακόμη είδος παρανομίας. 'Προστάτες' παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων επιχειρούν να πάρουν στον έλεγχό τους τη... νύχτα στους θαλάμους. Απειλούν, δε, γιατρούς και νοσηλευτές που μπαίνουν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους! Υποπτος είναι και ο ρόλος ατόμων τα οποία φέρονται να μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια στους χώρους νοσηλείας και στους διαδρόμους. Γιατροί και νοσηλευτές εκτιμούν πως -ανάμεσά τους- βρίσκονται και κάποιοι που καταγράφουν το κάθε τι: ποιος ασθενής δεν συνοδεύεται από συγγενή, εάν έχει χρήματα, κινητό ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να αρπάξουν...

Οι ασθενείς καλούν ιδιώτες γιατρούς
Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν θέμα για το αστυνομικό δελτίο. Η έλλειψη, όμως, επαρκούς φύλαξης των νοσοκομείων, οδηγεί και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της νοσηλείας. Συγγενείς ασθενών ζητούν από γιατρούς εκτός νοσοκομείων να πραγματοποιήσουν θεραπευτικές πράξεις στους νοσηλευόμενους, χωρίς να ενημερώσουν τους θεράποντες. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, καταγράφηκε πρόσφατα παρόμοιο περιστατικό, τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Η εξωτερική γιατρός παρέμεινε στο κρεβάτι του ασθενούς επί είκοσι λεπτά, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Οταν πληροφορήθηκε το συμβάν, η διευθύντρια της κλινικής διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από τη συγκεκριμένη πρακτική: 'Το συμβάν είναι σοβαρό, επειδή αγνοούμε τι χειρισμούς έκανε (σ.σ. η εξωτερική γιατρός) και τι ενδεχομένως θα προκύψει ως παρενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης'...

Η έλλειψη ασφάλειας στα νοσοκομεία έχει πολλές ακόμη 'παρενέργειες'. Εκτός από τις κλοπές, το ανεξέλεγκτο επισκεπτήριο επιβαρύνει τη λειτουργία των τμημάτων και την υγεία των ασθενών. Το ανεπαρκές προσωπικό προκαλεί, επίσης, τριβές μεταξύ συγγενών, νοσηλευτών και γιατρών, με όλες τις πλευρές να έχουν δίκιο.

Γεμάτο το αστυνομικό δελτίο
Το σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων αποτυπώνεται και στο αστυνομικό δελτίο. Πριν από λίγες μέρες, εξαρθρώθηκε εξαμελής σπείρα, η οποία άρπαζε από νοσοκομεία πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα και ναρκωτικά. Στην κατοχή των μελών της βρέθηκαν, επίσης, σφραγίδες γιατρών, βεβαιώσεις και ιατρικά πιστοποιητικά με σφραγίδες του νοσοκομείου. Τον περασμένο μήνα, συνελήφθησαν τέσσερα νεαρά άτομα, τα οποία έκλεβαν από νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Κέρκυρας χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Ο εντοπισμός τους έγινε έπειτα από καταγγελία ασθενούς, από τον οποίο είχαν αρπάξει το κινητό τηλέφωνο και χρήματα.

Λίγες μέρες πριν, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε καταγγείλει εγγράφως κρούσματα δολιοφθοράς σε αυτοκίνητα γιατρών και εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Κλεμμένα σεντόνια
Τον περασμένο Ιούλιο, εντοπίστηκαν σεντόνια από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας! Σεντόνια από το ίδιο νοσοκομείο είχαν εντοπιστεί παλαιότερα και σε πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα - Αγκόνα...

Τον περασμένο Μάιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων 'Αγλαΐα Κυριακού' συζήτησε το θέμα της κλοπής γειώσεων. Ενημερώθηκε η αστυνομία και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Τον ίδιο μήνα, στο 'Γ. Γεννηματάς' Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για την κλοπή ιματισμού και συγκεκριμένα έξι μεγάλων σεντονιών και ενός μικρού, δύο μαξιλαριών και ισάριθμων μαξιλαροθηκών από την Παιδιατρική Κλινική. Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, κλάπηκε μία κεντρική μονάδα υπολογιστή από το γραφείο διαιτολόγων. Πολύ πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό κλοπής ενός αναλυτή ορμονών από το Νοσοκομείο Βέροιας τον περασμένο Ιούλιο. Το μηχάνημα εντοπίστηκε, τελικά, λίγες μέρες αργότερα, καθώς αυτός που το είχε πάρει έβαλε αγγελία πώλησής του!

Σωρεία κλοπών σε σφραγίδες και συνταγολόγια γιατρών καταγράφονται σε πρόσφατο πολυσέλιδο ενημερωτικό έγγραφο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) προς τα μέλη του. Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα γιατρών, τα οποία δήλωσαν τις κλοπές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής περιστατικά:

• Από πνευμονολόγο μονάδας του ΠΕΔΥ στην Αττική 'χάθηκε' δίγραμμο κόκκινο συνταγολόγιο, ενώ ανάλογη καταγγελία έγινε και από παθολόγο μονάδας Υγείας της Δραπετσώνας.

• Από μεγάλο νοσοκομείο της δυτικής Αττικής 'χάθηκε' ατομική σφραγίδα παιδιάτρου, ενώ στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα δηλώθηκε πρόσφατα απώλεια σφραγίδας γυναικολόγου και ειδικευόμενης παθολόγου.

• Παρόμοια απώλεια δηλώθηκε και σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, από ειδικευόμενη παθολόγο.

• Σε νοσοκομείο μεγάλου νησιού του Αιγαίου, δηλώθηκε κλοπή σφραγίδας ειδικευόμενου νευρολόγου, καθώς και τρεις σελίδες συνταγολογίου ναρκωτικών φαρμάκων, τα οποία φυλάσσονταν στην κλινική.

Για οργανωμένες συμμορίες που δρουν στους χώρους των νοσοκομείων, κάνει λόγο ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Μόνη λύση οι προσλήψεις
Μιλώντας στο 'Εθνος της Κυριακής', ο κ. Παπανικολάου σημειώνει πως ασθενείς, γιατροί και προσωπικό των νοσοκομείων δεν νιώθουν καθόλου ασφαλείς με το καθεστώς φύλαξης των νοσοκομείων. Η λύση -σημειώνει- είναι η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και ο αποτελεσματικός έλεγχος του επισκεπτηρίου:

'Υπάρχουν συμμορίες που κλέβουν αυτοκίνητα, δίκυκλα, πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα από θαλάμους και γραφεία. Δρουν, επίσης, προστάτες παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων, οι οποίοι δεν διστάζουν να απειλήσουν το προσωπικό'. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που εργαζόμενοι καλούνται να ασκήσουν αστυνομικό έργο: 'Μπορεί να πιαστεί κλέφτης επ' αυτοφώρω. Καλείται η Αστυνομία, αλλά το περιπολικό ενδέχεται να αργήσει. Μέχρι τότε, πρέπει οι εργαζόμενοι να κρατήσουν καθηλωμένο τον κλέφτη'!

Μετά τη σύλληψη - εξηγεί - υπάρχουν και άλλα προβλήματα: 'Ζητούν να πάει ο ασθενής ή κάποιος από εμάς στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να υποβάλουμε μήνυση, διαφορετικά ο δράστης θα αφεθεί ελεύθερος. Σε λίγα νοσοκομεία το έργο αυτό ανατίθεται στον νομικό σύμβουλο'.

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ): 'Είναι πολύ συχνά τα επεισόδια μεταξύ ατόμων που θέλουν να κλέψουν με νοσηλευτές, γιατρούς και συγγενείς. Κλοπές γίνονται συχνά, με την ασφάλεια του νοσοκομείου να μην πηγαίνει καν. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο τη νύχτα'.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτηρηθεί ο τεράστιος χώρος του νοσοκομείου. Είναι, δε, ακόμη πιο δύσκολο τη νύχτα, όταν μία νοσηλεύτρια έχει την ευθύνη για έναν μεγάλο χώρο, με πολλούς ασθενείς: 'Οταν, για οποιονδήποτε λόγο, σηκωθεί από τη θέση της, μπορεί να συμβεί το κακό'.

Ευθύνες στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης επιρρίπτει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οποιοσδήποτε μπορεί να παρεισφρήσει στον χώρο του νοσοκομείου.

Στο 'Δρομοκαΐτειο', όπου εργάζεται, είναι πολύ συχνά τα περιστατικά κλοπών σε προϊόντα και φάρμακα: 'Εχουμε στείλει, ως Ομοσπονδία, έγγραφο με το οποίο επισημαίνουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα', σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στα Κέντρα Υγείας, τα οποία είναι απομονωμένα.

Προσποιούνται ότι μοιράζουν διαφημιστικά
Πολύ συχνό χαρακτηρίζει το πρόβλημα των κλοπών και ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου 'Ευαγγελισμός'. Τις βραδινές ώρες -λέει- καλούμαστε να κάνουμε και τον φύλακα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, κυκλοφορούν στους διαδρόμους κάποιοι δήθεν επισκέπτες ή άτομα που προσποιούνται ότι μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια, οι οποίοι εντοπίζουν ποιοι ασθενείς είναι μόνοι. Καταγγελίες έχουν γίνει και για κλοπές φαρμάκων, οι οποίες είναι σε φάση διερεύνησης. Ο κ. Σιώρας τονίζει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και φύλαξης υπάρχει πεδίον δόξης για μικροκλοπές στα νοσοκομεία: 'Η μεγάλη κλοπή, όμως, είναι στα υλικά, μέσω της υπερτιμολόγησής τους'...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments