....

ΟΠΕΚΕΠΕ: ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΣΔΕ 2016

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ,

πάνω από 2 δις ευρώ άμεσων ενισχύσεων θα πληρωθούν στους παραγωγούς συνολικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2016.

Με εξαίρεση τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο προχωρά στην πλήρη εξόφληση όλων των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της εξισωτικής αποζημίωσης (η οποία πρακτικά ανήκει σε αυτή την κατηγορία).

Αναλυτικά λοιπόν για τα καθεστώτα των ενισχύσεων:

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής σε ποσοστό 70% τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι επιτρέποντας την εκκαθάριση της πληρωμής και την καταβολή του υπόλοιπου 30% στους δικαιούχους, συνολικού ύψους 412 εκ. ευρώ. Η πληρωμή αφορά τόσο τους ενταγμένους στο καθεστώς της βασικής ενίσχυσης όσο και τους μικροκαλλιεργητές.

Το σύνολο της ενίσχυσης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όσων δικαιούχων δεν πληρώθηκαν προκαταβολή, είτε γιατί το ύψος της πληρωμής τους ήταν κάτω από το όριο των 250 ευρώ είτε γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι, εφόσον βέβαια πληρούνται οι κανονιστικές προϋποθέσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην καταβολή του συνόλου της ενίσχυσης (100%) στους δικαιούχους, με το ποσό να ανέρχεται σε 570 εκ. ευρώ. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων συμμόρφωσης του πρασινίσματος είναι αναμφισβήτητη επιτυχία του Οργανισμού καθώς τα περισσότερα κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στους ελέγχους του πρασινίσματος.

Ενίσχυση νέων γεωργών

Δεν πρέπει να συγχέεται με το σχετικό μέτρο του ΠΑΑ που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης. Η ενίσχυση αυτή αφορά τους νέους ηλικιακά γεωργούς (κάτω των 40 ετών) και παρέχει premium 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (100%) ανέρχεται περίπου 38 εκ. ευρώ και θα διανεμηθεί σε 40.000 νέους αγρότες.

Παρά το γεγονός ότι το κονδύλι μεταφέρθηκε στο ΠΑΑ, πρόκειται πρακτικά για άμεση ενίσχυση καθώς δίνεται σε όλους τους παραγωγούς περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Οι συνολικοί δικαιούχοι φτάνουν τους 381.076 και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης φτάνει τα 243 εκ ευρώ. Η απλοποίηση των όρων συμμετοχής διεύρυνε τον αριθμό των δικαιούχων και διευκόλυνε τους ελέγχους έτσι ώστε να καταστεί για πρώτη φορά δυνατή η καταβολή του συνόλου (100%) της ενίσχυσης μέσα στο 2016.

αναμφίβολα τα αποτελέσματα αυτά είναι από τα καλύτερα στην ε.ε., πιστώνονται στη νέα διοίκηση και καταδεικνύουν σε σημαντικό βαθμό την επάρκεια του οργανισμού τόσο στο επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού όσο και σε αυτό των πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης του οσδε.
Παρακαταθήκη

Εφόσον ο προγραμματισμός πληρωμών τηρηθεί, όπως διαφαίνεται ότι θα γίνει, και βέβαια εφόσον και οι έλεγχοι της Ε.Ε. έχουν θετικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από όποια οπτική γωνία και να το δει κάποιος, όση κριτική διάθεση και να έχει, οι αριθμοί δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια παρερμηνείας σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων και της εκκαθάρισης των αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Παρά την εξαιρετικά καθυστερημένη έναρξη της συλλογής των αιτήσεων και των σημαντικών προβλημάτων συντονισμού του οργανισμού για ένα μεγάλο διάστημα, η διαδικασία του ΟΣΔΕ 2016 φαίνεται να ολοκληρώνεται με επιτυχία, κρίνοντας τουλάχιστον από το χρόνο πληρωμής των δικαιούχων.

Αναμφίβολα τα αποτελέσματα αυτά είναι από τα καλύτερα στην Ε.Ε., πιστώνονται στη νέα διοίκηση και καταδεικνύουν σε σημαντικό βαθμό την επάρκεια του Οργανισμού τόσο στο επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού όσο και σε αυτό των πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης του ΟΣΔΕ.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι προϋποθέσεις για την συλλογή των αιτήσεων και τη διανομή των ενισχύσεων χωρίς πρόστιμα και αχρεώστητα για τους παραγωγούς και χωρίς καταλογισμούς και διορθώσεις για τη χώρα υπάρχουν πλέον, και αυτό που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία είναι απλώς… ο έγκαιρος προγραμματισμός.

Η χρονιά που πέρασε φαίνεται να αποτελεί μία καλή αφετηρία για το ΟΣΔΕ 2017 αρκεί να εξασφαλιστούν εγκαίρως 3 βασικές προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές:

Ανανέωση των χαρτογραφικών υποβάθρων

Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό και αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ελέγχου των αιτήσεων αλλά και μεγάλους κινδύνους προστίμων από την Ε.Ε. Διαχρονικά, η ανανέωση των χαρτών αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια διοίκηση και το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως χώρα. Απαιτείται άμεσος σχεδιασμός.

Έγκαιρη έναρξη

Η έγκαιρη έναρξη και η επάρκεια χρόνου για υποβολή της ΕΑΕ αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή συλλογή των αιτήσεων. Οι καθυστερήσεις προκαλούν ντόμινο προβλημάτων ποιότητας της δουλειάς και νομιμότητας όλων των εμπλεκομένων, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να ξεκινήσει το ΟΣΔΕ 2017.

Σταθερό περιβάλλον

Όλο το σύστημα των φορέων υποβοήθησης χρειάζεται μία σταθερότητα για να αποδώσει αλλά και για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του. Οι συνεχείς μεταβολές στο πλαίσιο πιστοποίησης και λειτουργίας και η διαρκής υπερφόρτωση με νέους φορείς δεν βοηθούν, αντίθετα δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της εποπτείας και αξιολόγησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ενθαρρύνοντας φαινόμενα ανομίας και εκμετάλλευσης των παραγωγών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments