....

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ¨ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ¨

pasxalidis2

Μιλώντας στην ημερίδα του ¨Μετώπου Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨, ο πρώην υπουργός και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πασχαλίδης (Θεσσαλονίκη 26/2/2011 – Αμφιθέατρο ΤΕΕ), εισηγούμενος το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξης, τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αιρετή περιφέρεια, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικός για αυτή καθ’ αυτή την τύχη του εγχειρήματος στην Κεντρική Μακεδονία.

Το είπαμε προεκλογικά, ισχύει και μετεκλογικά, πως το στοίχημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, κρίνεται κατά πρώτο λόγο στην Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή στην μεγαλύτερη εκτός Αττικής, περιφέρεια της χώρας. Στην Αττική κατοικοεδρεύει η κυβέρνηση. Στην Κεντρική Μακεδονία η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την δυναμική της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, από το στρατηγικό σχέδιο της περιφέρειας, σε όλες τις ενότητες της ευρύτερης περιοχής (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική).

Όλα αυτά σε μια συγκυρία που η ανάπτυξη είναι η λέξη κλειδί για την έξοδο από την κρίση. Σε μια συγκυρία, που είναι ζωτική ανάγκη να εντάξουμε την έκτακτη λύση του μνημονίου σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα δείχνει το φως της εξόδου.

Έξι μήνες μετά από το πρώτο ξεκίνημα του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τι επιδιώκουμε, πως θα το πετύχουμε, με ποιους θα το πετύχουμε.

Σε μια εποχή εντεινόμενης δυσπιστίας των πολιτών, αυξανόμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού λόγου, οι απαντήσεις στο τι – πως – και με ποιους, απαιτούν σαφήνεια, καθαρότητα, ευθύτητα.

Το σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας και του προγραμματικού πλαισίου του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ που εισηγούμαι, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Κεντρική ιδέα της πρότασης μας για μια τοπική διακυβέρνηση, είναι η κοινωνικά δίκαιη έξοδος από την κρίση, η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, των ανισοτήτων στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά στη χώρα, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης.

Η ενότητα αρχών και στόχων που προσδιόρισε τον δημόσιο λόγο του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, παραμένει στον πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨.

Το υψηλό ποσοστό (48%) που κατέγραψε το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ στην επαναληπτική εκλογή της 14ης Νοεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον Μ.Μπόλαρη, δείχνει τον σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και τις προσδοκίες για μια ουσιαστική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση που καλείται το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ να υπηρετήσει.

Το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ πιστεύει στον κοινωνικό διάλογο, για αυτό και οι προτάσεις του στο πνεύμα της δημιουργικής αντιπολίτευσης έχουν σαν στόχο την σύνθεση, τα βήματα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον, την βελτίωση της ζωής των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.

Η συνδιαμόρφωση του περιφερειακού προγράμματος, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα, τη συρραφή αιτημάτων και επιμέρους δράσεων δήμων και περιφερειακών ενοτήτων, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο με συμπληρωματικότητα, με συνέργιες, σε ένα πλαίσιο στήριξης με πόρους τοπικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς.

Βασικοί σταθμοί στη διάρκεια της περιφερειακής περιόδου 2011-2014, η ιδρυτική συνέλευση του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ μέσα στο Α΄ εξάμηνο 2011 για την επικαιροποίηση και επιβεβαίωση του προγραμματικού πλαισίου και της αντιπολιτευτικής τακτικής, καθώς και η συνδιάσκεψη του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨. μέσα στο Β΄ εξάμηνο 2012, για την χάραξη της στρατηγικής του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ , στην πορεία προς τις περιφερειακές εκλογές  2014».

Εξάλλου μιλώντας σε εκδήλωση του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στην Κατερίνη (28/2/2011 – Αίθουσα Επιμελητηρίου), ο Γιώργος Πασχαλίδης, τόνισε:

«Στο συμβολικό 2012 για την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη, καλούμαστε να ανακεφαλαιώσουμε μια πορεία 100 χρόνων, ρίχνοντας ματιές μνήμης και αυτογνωσίας προς το παρελθόν, κοιτώντας κυρίως προς το μέλλον αυτής της περιοχής. Με αυτό το πνεύμα επιχειρούμε σήμερα τη συγκρότηση του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, κρατώντας ζωντανή την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, που αρχίζει από τη βάση, που δημιουργείται από κάτω, από τα προβλήματα της λεγόμενης χαμηλής αλλά τόσο ουσιαστικής ατζέντας της τοπικής ανάπτυξης. Θέλουμε να χτίσουμε το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ με όλα τα θέματα τοπικής, αστικής, υπεραστικής διάστασης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συσπειρώνοντας ενεργούς πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις, που ενδιαφέρονται για την πολιτική, η οποία αναζωογονείται όταν συναντά την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών».

Σχόλια - Facebook Comments