....

ΟΚΤΩ + 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μέχρι την ηλικία των 30, όλοι έχουμε κάνει λάθη. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο συχνά. Για άλλον τα λάθη του έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις και άλλος τα επαναλαμβάνει διαρκώς, σαν να μην μαθαίνει ποτέ από αυτά.

Στην ηλικία των 30 όμως τα λάθη δεν σχετίζονται με εκείνα που κάνεις στα 20 ή 25. Οι προκλήσεις είναι εντελώς διαφορετικές και ίσως να καθορίζουν το μέλλον.Image and video hosting by TinyPic

Ποια είναι όμως τα 9 λάθη που κάνουμε στα 30;

1. Αποταμιεύεις χρήματα για λάθους λόγους

Η επένδυση κεφαλαίου είναι σημαντική, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι στα 30 του έχουν τοποθετήσει μεγάλο κεφάλαιο σε λάθος επενδύσεις. Πολλοί τοποθετούν ένα μεγάλο μέρος από το κεφάλαιο τους σε συνταξιοδοτικά ή την αγορά ενός σπιτιού, ξεχνώντας άλλες παραμέτρους, Για να αποφύγει κάποιος αυτό το λάθος είναι απαραίτητο να έχει διαφορετικούς λογαριασμούς όπου ο καθένας τους θα έχει δημιουργηθεί για διαφορετικό σκοπό αποταμίευσης.

2. Προτεραιότητα η εκπαίδευση του παιδιού αντί του συνταξιοδοτικού σας 

Σίγουρα όταν έχει παιδιά και οικογένεια, φροντίζεις να του παρέχεις μια ζωή με προοπτικές και ένα καλό μέλλον. Αυτό όμως είναι ένα λάθος γιατί έρχεται σε δεύτερη μοίρα το μέλλον το δικό σας.

Πρέπει να υπάρχει μία μακροπρόθεσμη σκέψη, και δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος την αποταμίευση για το μέλλον του.  Πριν μειώσει κάποιος την αποταμίευση για το συνταξιοδοτικό του θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι έχει ένα αξιοπρεπέστατο κεφάλαιο στην άκρη.

3. Παραμελείς την ασφάλιση

Ασφάλειες σε γενικές γραμμές είτε είναι υγείας, ζωής είτε για το σπίτι. Συνήθως ό λόγος για τον οποίο παραμελεί κάποιος την ασφάλιση είναι γιατί δεν βλέπει μακροπρόθεσμα και δεν σκέφτεται τι θα μπορούσε να του συμβεί αύριο.  Πριν προχωρήσει κάποιος στην αποταμίευση κεφαλαίου σε κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα, θα πρέπει να εξετάσει τις ανάγκες του. Ώστε να επιλέξει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα τον καλύπτει. 

4. Δεν μιλάμε για χρήματα, όταν σχεδιάζουμε να παντρευτούμε

Σίγουρα δεν είναι βολικό να μιλάς για χρήματα όταν σχεδιάζουμε τον γάμο. Αλλά είναι σημαντικό στάδιο επειδή έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το οικονομικό υπόβαθρο του συντρόφου μας και θα σχεδιάσουμε καύτρα την κατανομή των εξόδων. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει νωρίς και να μην το αμελήσουμε. Έτσι θα αποφεύγονται  και οι μελλοντικές συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι.

5 Δαπανώνται πολλά χρήματα για τον γάμο

Εκείνη η μέρα είναι μοναδική και σίγουρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον σύντροφό μας αλλά και τους καλεσμένους. Θα πρέπει όμως να έχουμε στο νου μας ότι είναι μόνο μια μέρα. Δεν θα πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσα πραγματικά χρειάζεται και σίγουρα θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές. 

6. Ακριβά αυτοκίνητα

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Είτε επειδή βαρέθηκε το παλιό είτε πια δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι δαπανηρή. Πριν γίνει πράξη η αγορά ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και οι οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι εταιρίες αυτοκινήτων.

7. Λάθος μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος πρέπει να γίνεται Βάζοντας στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ή για μία καλύτερη θέση εργασίας. Ειδικά εάν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν και τα έξοδα καλύπτονται από εμάς.

8. Δουλεύεις για κάτι που θα σε πληρώσει στο μέλλον

Σίγουρα εάν είσαι 20 ή 25 αυτό δεν επηρεάζει άμεσα την οικονομική σου κατάσταση και μπορείς να το κάνεις είτε για επαγγελματική εμπειρία είτε για τι ξέρεις πως αργότερα θα σου φανεί χρήσιμο για το μέλλον. Στα 30 όμως αυτό δεν ισχύει. Θα πρέπει μαζί με τις προοπτικές να λαμβάνεται υπόψιν και η οικονομική αποκατάσταση. 

9. Πιστεύεις ότι θα έχεις περισσότερα χρήματα στο μέλλον

Η αισιοδοξία σίγουρα βοηθάει την ψυχολογία και μας κάνει χαρούμενους. Αλλά η αισιοδοξία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολική στις οικονομικές μας δαπάνες και να μην ξοδεύουμε ασύστολα γιατί απλά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα βγάλουμε λεφτά. Ειδικά όταν δεν έχουμε προχωρήσει σ' αυτήν την κίνηση.

 

Σχόλια - Facebook Comments