....

ΟΙ ΤΖΟΥΜΠΡΙΝΚΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

tzoubrinka_2011_1

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 30 Δεκεμβρίου το έθιμο της Τζουμπρίνκας.

 

 

Ο σύλλογος Μέτσκες χρόνια τώρα πραγματοποιεί αυτό το έθιμο. Φέτος πραγματοποιήθηκε απέναντι από το Στάδιο της Έδεσσας. Τα μέλη του συλλόγου είχαν ετοιμάσει τα ξύλα για τη φωτιά και τις γνωστές Τζουμπρίνκες τις οποίες γεύτηκε ο κόσμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση που ακόμα μπορούσε να γευτεί διάφορα άλλα κρέατα και άφθονο κρασί και τσίπουρο.

tzoubrinka_2011_2

 

Λίγο παρακάτω θα παρακολουθήσετε το ΒΙΝΤΕΟ με το έθιμο.

 

 

 

Το Ιστορικό της Τζουμπρίνκας

Στην αρχαία Έδεσσα ένας από τους πρώτους καταγεγραμμένους πολιτιστικούς τουρίστες ήταν ο «Χοίρος ο Πασίφιλος» ένα μικρό γουρουνάκι που ήρθε εδώ για να συμμετάσχει σε μια διονυσιακή γιορτή κάτι σαν τα σημερινά καρναβάλια και που εξηγεί αυτό που γίνεται σήμερα στην τοπική γαστρονομία.

Για ποιο λόγο δηλαδή στην Μακεδονία, και στην Έδεσσα ειδικότερα, έχουν αδυναμία στο χοιρινό. Κάθε Χριστούγεννα οι Εδεσσαίοι έσφαζαν από ένα γουρουνάκι στην γιορτή του Αγίου Ιγνατίου 19-20 Δεκεμβρίου. Αφού τακτοποιούσαν όλα τα κρέατα,  τα μικρά  κομματάκια μαζί με λίγο λίπος, τα έβραζαν στην φωτιά για να φτιάξουν ένα μοναδικό μεζέ, τις Τζουμπρίνκες ή Τζουμπαρλίγκες ή Τζίμπρες (οι τσιγαρίδες) που ήταν ο πρώτος μεζές αμέσως μετά την νύχτα των Χριστουγέννων. Η λογική της ανακύκλωσης υπήρχε πάντα στην Μακεδονία και όλα ήταν χρήσιμα δεν πετιόταν τίποτε. Με το γουρουνάκι περνούσε όλη η οικογένεια τις γιορτές και το κρέας συντηρούνταν στο λιωμένο λίπος ως καβουρμάς μέχρι να βγει ο χειμώνας ενώ στα παιδιά δίδονταν η φούσκα του για ένα σύντομο παιχνίδι ως μπάλα.

Λίγο πρίν τα Χριστούγεννα άναβε η φωτιά για να ζεστάνει το θείο βρέφος στην μέση κάθε γειτονιάς της Έδεσσας και κάθε χωριού της περιοχής, κάτι που γίνεται έως σήμερα. Ο χορός ενώνει όλους, με ήχους από Μακεδονικά Χάλκινα και οι φωτιές οργανώνονται από τους πολλούς τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Το καζάνι δίπλα στην φωτιά έβραζε όπως και σήμερα με τον αδιαφιλονίκητο μεζέ, τις  τζουμπρίνκες, ενώ ομάδες νέων ντυμένοι αρκούδες με κουδούνια προκαλώντας θόρυβο προσπαθούσαν να αποσπάσουν τους μεζέδες με την δικαιολογία ότι η αρκούδα πρέπει να φάει καλά για να κοιμηθεί. Η αρκούδα σύμβολο της δύναμης της φύσης κοιμάται αυτή την περίοδο του χειμώνα και δίνει την θέση της στα πειράγματα, στους καλικάντζαρους, όλη την περίοδο των εορτών, και ξυπνά μαζί με την Μακεδονική φύση την περίοδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.

Το έθιμο της Φωτιάς και της τζουμπρίνκας που βράζει μέσα στο καζάνι οργανώνουν στις 30 Δεκεμβρίου ώρα 8 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρόσι Έδεσσας που μοιράζει το Εδεσσαϊκό κρασί, το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας με τσίπουρο απ΄τα καζάνια της περιοχής, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» με τους πολυπληθείς χορευτές του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αριστοτέλης «Κερασιάς» με τα παραδοσιακά χάλκινα, , ο πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες – Μέτσκες για τα πειράγματα γύρω από το μαγείρεμα της Τζουμπρίνκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας, την Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας και φορέων της πόλης.

 

{flv}tzoubrinka_2011{/flv}

Σχόλια - Facebook Comments