....

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ «ΓΑΛΑΖΙΟΙ» ΓΙΑΤΡΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΑΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Εάν υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος επλήγη δραματικά και έζησε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στα χρόνια του μνημονίου, αυτός είναι ο ιατρικός.

Φυσικά, όλος ο κλάδος της υγείας έζησε εφιαλτικές στιγμές στα χρόνια της ξένης κηδεμονίας, ωστόσο οι γιατροί ήταν αυτοί που παράλληλα με τα ανάλγητα μέτρα (που βίωσαν άλλωστε όλοι οι Έλληνες) στήριξαν το σύστημα, βάζοντας τεράστια πλάτη σε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες και προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, αφού οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί βίωσαν έντονες καταστάσεις και στην ΠΦΥ, αφού το αγαπητό της «τέκνο», το ΠΕΔΥ, δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και έμεινε ...μετεξεταστέο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής σήμερα, είναι τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ να υπολειτουργούν και να λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Όμως, η βόμβα που αποτελείωσε τον κλάδο δεν ήταν άλλη από την μετανάστευση του ανθρώπινου δυναμικού προς την Ευρώπη, την Τουρκία αλλά και την Σαουδική Αραβία. «Μία σύγχρονη γενοκτονία», όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής της Β΄Αθήνας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια, έφυγαν από την χώρα 200.000 Έλληνες.

Έτσι, οι αυριανές εκλογές δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αφού οι κλάδοι, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να καταθέσουν το στίγμα της δυσαρέσκειάς τους από τις ακολουθούμενες πολιτικές, οι οποίες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, απαξίωσαν τόσο την ποιότητα του ελληνικού λαού, όσο και το ίδιο το ιατρικό επάγγελμα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εύγλωττα, ότι οι γιατροί από παραδοσιακά δεξιοί που ήταν και ψήφιζαν, έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών και πλέον ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ απόλυτα συνειδητά.

Το MEDISPIN διενήργησε ενδεικτική διαδικτυακή δημοσκόπηση, με σημαντική απήχηση. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι άκρως ανατρεπτικά με το δεδομένο ότι στην προ μνημονίου εποχή, οι γιατροί ψήφιζαν συντριπτικά υπέρ της ΝΔ σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 44 %.

Επί συνόλου 1.074 ψήφων, επικυρώθηκαν 1.012 ψήφοι σε δημοσκόπηση που έλαβε χώρα στο διάστημα 15 έως 22 Ιανουαρίου, και έφερε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Οι ιατροί κατά πλειοψηφία ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με σημαντικό προβάδισμα με ποσοστό 32,10 %, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει μόλις το 16,80% των ψήφων.

Συνοπτικά:

  • ΣΥΡΙΖΑ 32,10%
  • ΝΔ 16,80%
  • Χρυσή Αυγή 9,98%,
  • ΠΟΤΑΜΙ 8,30%,
  • ΑΝ.ΕΛ. 5,04%,
  • ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ 4,05%
  • ΠΑΣΟΚ 3,66%,
  • ΚΚΕ 3,06%,
  • ΔΗΜΑΡ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,78%.
  • Άλλο κόμμα ψηφίζουν το 6,32%, λευκό το 1,50% ενώ δηλώσαν αναποφάσιστοι το 7,41 %.

Δείτε σε γράφημα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη διερεύνηση ψήφου των γιατρών:

ekl1

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2015

Η ψήφος τους είχε διαμορφωθεί ως εξής στην προηγούμενη βουλευτική εκλογική αναμέτρηση:

ekl2

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ ΙΑΤΡΩΝ

Οι γιατροί, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, καταψηφίζουν την υποχρηματοδότηση της υγείας, την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, την εφαρμογή των κουρεμάτων clawback rebate, την εκπρόθεσμη αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών και των εφημεριών και αρνούνται να στηρίξουν κυβερνητικές πολιτικές, που οδηγούν στην απελευθέρωση και απαξίωση της ιατρικής πράξης, στην υποβάθμιση του ιατρικού έργου και των ιατρικών αμοιβών, βορρά στις ορέξεις μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, όπως είπαμε παραπάνω, οι νέοι γιατροί, χωρίς καμία προοπτική, εγκαταλείπουν συστηματικά τη χώρα, δημιουργώντας ίσως το μεγαλύτερο "brain drain" που καταγράφεται στη σύγχρονη ιστορία.

 

onmed.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments