....

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ε3

 

 

Ένα πρόσθετο εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποκτά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το αναμορφωμένο έντυπο Ε3.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην αναμόρφωση και ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα), με στόχο την πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση οικονομικών δεδομένων. Η νέα μορφή του εντύπου, όπως παρουσιάζεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2017 και στο διάστημα αυτό οι λογιστές και οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους πριν λάβει την οριστική του μορφή.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του εντύπου η ΑΑΔΕ δίνει έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία επιχείρησης και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο.

Ειδικότερα τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού είναι:

  1. Η συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία.
  2. Η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Είναι σαφές πως ο σχεδιασμός εστιάζει στον ακριβέστερο έλεγχο των δαπανών των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καθώς μέσω αυτών, μειώνονται τα καθαρά φορολογητέα κέρδη που εμφανίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, στην τέταρτη σελίδα του εντύπου εντάσσεται νέος πίνακας, στον οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες που έχουν αναγραφεί συνολικά στις σελίδες 2 και 3 του εντύπου 

Στη στήλη διάφορα λειτουργικά έξοδα, οι επιτηδευματίες θα αναγράφουν αναλυτικά στοιχεία για:

Προμήθειες διαχείρισης (management fees)

Δαπάνες νια ενημερωτικές ημερίδες

Έξοδα διαφήμισης

Έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας

Έξοδα ταξιδιών εξωτερικού

Δαπάνες ενέργειας

Δαπάνες τηλεπικοινωνιών

Λήψη υπηρεσιών εξωτερικού

Ενοίκια

Λοιπά

Παροχές σε εργαζόμενους

Μικτές αποδοχές

Εργοδοτικές εισφορές

Παραχώρηση οχήματος

Δάνειο

Δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών

Παραχώρηση κατοικίας

Λοιπές περιπτώσεις παροχών σε είδος

• Λοιπά

Το νέο έντυπο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση: http://www.aade.gr/polites/eisodema/diaboyleyse-entypoy-e3

 

Σχόλια - Facebook Comments