....

ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΦΩΤΟ)

Μοναδικό design, υποβλητική ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική πρωτοτυπία σε μερικά από τα καλύτερα δείγματα υπόγειων σταθμών.

Του Κώστα Φαρμάκη

Όταν η μετακίνηση στην πόλη δεν είναι απλά αποτελεσματική και γρήγορη, αλλά προσφέρει και αισθητική απόλαυση. Δέκα σταθμοί μετρό που κάνουν το commuting μια διαφορετική εμπειρία.

Ας τους δούμε



T-Centralen, Στοκχόλμη

Ολόκληρο το μετρό της Στοκχόλμης είναι μια υπόγεια γκαλερί έργων τέχνης. Αυτός είναι από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς, με τους σκαμμένους βράχους να έχουν ζωγραφιστεί απ’ ευθείας, ενώ ο φωτισμός συμπληρώνει την υποβλητική ατμόσφαιρα.





Σύνταγμα, Αθήνα

Από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του, ξεχωρίζει μία ιστορική-γεωλογική τομή που αφέθηκε άθικτη και είναι ορατή στους επισκέπτες. Σε αυτή διακρίνονται κατάλοιπα κτηρίων και εγκαταστάσεων παλαιοτέρων εποχών, καθώς και ένας τάφος που περιέχει το ομοίωμα του σκελετού που πράγματι βρέθηκε εκεί.




Westfriedhof, Μόναχο
Εγκαινιάστηκε το 1998 και ήταν ένας συνηθισμένος γερμανικός σταθμός. Το 2001 ανακαινίστηκε και στις πλατφόρμες του τοποθετήθηκαν 11 τεράστια φωτιστικά σώματα σε μορφή τρούλου, τα οποία κρέμονται από την οροφή και γεμίζουν το χώρο με ένα απόκοσμο μπλε χρώμα.





Komsomolskaya, Μόσχα

Ολόκληρο το δίκτυο της Μόσχας είναι ένας υπόγειος αρχιτεκτονικός θησαυρός και ο συγκεκριμένος σταθμός με τη μπαρόκ διακόσμηση, τα μωσαϊκά και τους πολυελαίους μοιάζει με μεγάλη αίθουσα χορού. Εγκαινιάστηκε το 1952 και φέρει μέχρι σήμερα την αρχική του διακόσμηση με σκηνές από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη ζωή στην ΕΣΣΔ.






Olaias, Λισαβόνα

Κατασκευασμένος με την ευκαιρία της έκθεσης EXPO 1998, το ξεχωριστό του design δείχνει και σήμερα μοντέρνο ενώ δίνει μια ιδέα του πώς θα μπορούσε να είναι το αθηναϊκό μετρό αν είχαμε λίγη περισσότερη φαντασία.




Westminster, Λονδίνο

Η γραμμή Jubilee άνοιξε τον Δεκέμβριο του 1999 και ο σταθμός δίπλα στο Big Ben και τον Τάμεση είναι ο πιο εντυπωσιακός της. Τσιμέντο και χάλυβας σε τεράστιες υπόγειες αίθουσες και φουτουριστικό λουκ που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους παλιούς κλειστοφοβικούς σταθμούς του δικτύου.




Bockenheimer Warte, Φρανκφούρτη

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία στον περαστικό ότι εδώ είναι ένας υπόγειος σταθμός σιδηροδρόμου, ένα βαγόνι ξεπροβάλλει από το πεζοδρόμιο – ή έχει μόλις βυθιστεί μέσα του, όπως το ερμηνεύει κανείς.




Fosteritos, Μπιλμπάο

Η πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων έχει το νεώτερο μετρό στην Ισπανία και αποφάσισε να το κάνει ξεχωριστό αναθέτοντας το σχεδιασμό των εισόδων στον αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Όσοι σταθμοί έχουν αυτά τα στέγαστρα από γυαλί αποκαλούνται χαϊδευτικά «Φοστεράκια».




Admiralteyskaya, Αγία Πετρούπολη
Από τις τελευταίες προσθήκες στο δίκτυο της πόλης, άνοιξε το 2011, είναι μέρος της γραμμής 5 που εγκαινιάστηκε το 2008. Ο μνημειακός χαρακτήρας είναι παρών και εδώ, σε συνδυασμό με σύγχρονες πινελιές, πάντα υπό το βλέμμα του ιδρυτή της πόλης Μεγάλου Πέτρου. Ο σταθμός είναι ο βαθύτερος (86 μ. κάτω από την επιφάνεια) όλου του δικτύου.





Toledo, Νάπολη

Η πόλη της νότιας Ιταλίας έχει ονομάσει το δίκτυό της Metro Art Stations και κάθε σταθμός έχει ένα καλλιτεχνικό θέμα. Από τους ωραιότερους είναι αυτός που έχει θέμα το νερό και το φως.

Σχόλια - Facebook Comments