....

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΣ

Την Τρίτη 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε διακομματική συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ από την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή

Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Όχι μίσος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το 2014». Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Ελλήνων Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρευρέθηκαν και υποψήφιοι βουλευτές. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν ότι τα κόμματα που εκπροσωπούν δέχονται τις βασικές αρχές της διακήρυξης που έχει ως  στόχο να επιτευχθεί μία προεκλογική εκστρατεία χωρίς υλικό ή δηλώσεις υπέρ του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της τρανσοφοβίας και όλων των μορφών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ειδική εμπειρογνώμονας για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ακτιβίστρια των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων και μέλος ΔΣ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε στην άνοδο του ακροδεξιού και φασιστικού φαινομένου που προωθείται ως «διέξοδος» ενός κακώς νοούμενου εθνικισμού και μίας λογικής συλλογικής ευθύνης βάσει της οποίας όλοι οι πολιτικοί θεωρούνται «σάπιοι». Τόνισε επίσης ότι έπειτα από πιέσεις των Πρασίνων, ορίστηκε ένας Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να ενισχυθεί η διαφάνεια της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναφέρθηκε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων στα ανθρώπινα δικαιώματα:

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  • Πιστεύουμε σε μια ανοικτή και πολυπολιτισμική κοινωνία και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν έχει σημασία ποιες μειονότητες θέλουμε εμείς να αναγνωρίζουμε, αλλά ποιες και ποιοι συμπολίτες μας επιθυμούν να καταγράφονται ως ιδιαίτερες εθνικές ή γλωσσικές ομάδες στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Τα μειονοτικά ζητήματα δεν είναι ζητήματα διακρατικών σχέσεων αλλά ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Θεωρώντας τις ιδιαιτερότητες αυτές πολιτισμικό πλούτο και όχι δυνητική απειλή, αρνούμαστε κάθε διάκριση μεταξύ πολιτών με κριτήρια εθνικής καταγωγής ή ταυτότητας.
  • Για εμάς οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες αποτελούν πλούτο και όχι απειλή. Προϋπόθεση όμως για να έρθει ο πλούτος αυτός στην επιφάνεια, είναι η αποδοχή της παρουσίας τους και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας.
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τους Ρομά, υποστηρίζουμε την προσαρμογή των πολιτικών και πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις απέναντί τους και να καταργηθούν τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί.
  • Οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από όψεις κοινωνικού αποκλεισμού, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που δεν έχει πάντα κοινά στοιχεία: Διακρίσεις υφίστανται και οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και άποροι, αναλφάβητοι, αποφυλακισμένοι, εκδιδόμενα άτομα.
  • Τέλος, όσον αφορά στα ΛΟΑΤ ή LGBTI δικαιώματα, συντασσόμαστε πλήρως με τις αρχές του ΟΗΕ και της FRA, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου, αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Η θεσμική ρύθμιση της συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων προσώπων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, ενώ ζητήματα που αφορούν στη ρύθμιση οικογενειακών σχέσεων, κληρονομικών δικαιωμάτων, ασφάλιση εξαρτώμενων μελών, φορολόγηση κ.ο.κ. πρέπει να  επιλυθούν άμεσα.

Για τους Οικολόγους Πράσινους τώρα είναι η ώρα της εναλλακτικής Ευρώπης, της ριζοσπαστικής, της κοινωνικά δίκαιης, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και ισοτιμία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της. Αυτό που θα αναδύεται μέσα από αυτή τη νέα πολιτική, θα είναι η θριαμβευτική αναγνώριση της κοινωνίας να ορίσει ελεύθερα το μέλλον της! Ή όπως θα έλεγε ο Καβάφης: «Και τέλος πάντων, να τραβούμ' εμπρός!»

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments