....

ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗ Β-Ε

ΕΕ και Β-Ε συνεργάζονται για να απομακρύνουν νάρκες, ωστόσο η πρόοδος είναι αργή, επικίνδυνη και δαπανηρή.

Της Άνα Λοβάκοβιτς για τους Southeast European Times στο Σεράγεβο -- 19/02/14

Είκοσι χρόνια μετά τις συγκρούσεις στην περιοχή, οι νάρκες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας, ενώ η ΕΕ βοηθάει τη χώρα να προβεί σε μέτρα.

Νάρκες που έχουν απομείνει από τη σύγκρουση στη Β-Ε έχουν τραυματίσει περισσότερα από 1.200 άτομα ενώ έχουν σκοτώσει 600.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ατυχήματα που προκλήθηκαν από νάρκες οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.

Στις 4 Ιανουαρίου στην Καράνοβατς, ο 10χρονος Σέιντο Σίκο σκοτώθηκε ενώ ο πατέρας του, Σελμίρ Σίκο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Ο Σέιντο, ο οποίος έψαχνε για σίδερα μαζί με τον πατέρα και το θείο του, περιφερόταν σε μη οριοθετημένο ναρκοπέδιο το οποίο βρισκόταν στη γραμμή που χώριζε τις αντιμαχόμενες φατρίες από το 1992 έως το 1995.

Πολλοί κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές της Β-Ε εισέρχονται ακούσια σε περιοχές με νάρκες καθώς ψάχνουν ξύλα, παλιοσίδερα και άλλα υλικά τα οποία μπορούν να πωλήσουν για να κερδίσουν χρήματα.

"Το ανθρώπινο κόστος είναι ο λόγος που η ΕΕ επενδύει συνέχεια σε δράσεις αποναρκοθέτησης στη Β-Ε. Από το 1996, 55 προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ έχουν εφαρμοστεί στη Β-Ε, ύψους τουλάχιστον 39 εκατ. ευρώ", δήλωσε ο Άντι ΜακΓκούφι, εκπρόσωπος Τύπου του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ στη Β-Ε, στους SETimes.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δράσεων για Νάρκες της Β-Ε, περίπου 1.218 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 2,4 τοις εκατό των εδαφών της χώρας, καλύπτεται από νάρκες. Εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 120.000 νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Ο Γκόραν Ζντράλε, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Δράσεων για Νάρκες της Β-Ε, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλά. Το 1998, το 8 τοις εκατό της χώρας τελούσε υπό την απειλή ναρκών. Τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί από κάπου 65.000 νάρκες.

Ωστόσο το έργο είναι αργό, επικίνδυνο και δαπανηρό. Το 2013, καθαρίστηκαν από νάρκες μόλις 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 1995, 46 τεχνικοί αποναρκοθέτησης έχουν σκοτωθεί στη διαδικασία.

"Για να κλείσει η εθνική στρατηγική για την άρση ναρκών μέχρι το 2019, χρειαζόμαστε 300 εκατ. ευρώ", δήλωσε ο Ζντράλε στους SETimes.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τη Β-Ε στην εξάλειψη αυτών των απειλών και στο να παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη για αποναρκοθέτηση

"Σαφώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος της άρσης ναρκών από τη χώρα μέχρι το 2019. Η Έκθεση Προόδου της EC για το 2013 αναφορικά με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ορίζει τις απαραίτητες ενέργειες", δήλωσε ο ΜακΓκούφι.

Η έκθεση ανέφερε ότι "η εφαρμογή της Στρατηγικής Δράσης για Νάρκες έχει καθυστέρηση. Μόνο οι μισοί από τους στόχους αποναρκοθέτησης που είχαν οριστεί για την περασμένη τριετία έχουν υλοποιηθεί. Ο νόμος για τις δράσεις αποναρκοθέτησης δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί. Για να εκπληρωθεί ο στόχος αποναρκοθέτησης της χώρας μέχρι το 2019, πρέπει να επιλυθούν οι ευθύνες συγκέντρωσης χρημάτων, οι διοικητικές και διαχειριστικές δυνατότητες και ο συντονισμός των μέτρων αποναρκοθέτησης".

Ο Ράντοσαβ Ζίβκοβιτς, θύμα νάρκης ο οποίος εργάζεται στην ΜΚΟ Stop Mines, ανέφερε ότι η Β-Ε πρέπει να ζητήσει παράταση της διορίας.

"Αν συνεχίσουμε με αυτή τη δυναμική, η άρση ναρκών θα διαρκέσει μέχρι το 2024. Η έλλειψη αρχείου ναρκοπεδίων και τα χρήματα για την αποναρκοθέτηση μπορούν να κοστίσουν περισσότερες ζωές. Το πρόβλημα είναι πως έχουμε μία νέα γενιά η οποία δεν δίνει σημασία στις ταμπέλες. Η κακή οικονομική κατάσταση αναγκάζει τον κόσμο να μαζεύει καυσόξυλα και μέταλλα, και όσοι γνωρίζουν τον κίνδυνο τον αγνοούν επειδή πρέπει να φροντίζουν για την επιβίωση της οικογένειάς τους", δήλωσε ο Ζίβκοβιτς στουςSETimes.

Τι βήματα πρέπει να κάνει η Β-Ε για να επισπεύσει τη διαδικασία αποναρκοθέτησης; Πείτε μας τι πιστεύετε πιο κάτω.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments