....

ΟΙ ΚΑΣΕΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΔΡΙΜΥΤΕΡΕΣ

Οι ειδήσεις καλό είναι να γράφονται στην αρχή ενός άρθρου: το 2017 οι κασέτες αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 136% στην αμερικανική αγορά, την ίδια στιγμή που τα βινύλια γνώρισαν πολύ μικρότερη άνοδο ενώ τα CDs βρίσκονται σε κάθετη πτώση της τάξης του 26%. Σε περίπτωση που δεν το έχει καταλάβει, ίσως ήρθε η ώρα να βγάλεις το walkman από το πατάρι.

Οι μάζες δεν αγοράζουν μουσική. Υπάρχει πια το streaming που μοιάζει υπέραρκετο

Γιατί όμως να το κάνεις αυτό; Το debate για το κατά πόσο η digital ηχογράφηση υστερεί σε σχέση με την αναλογική είναι κάτι που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του '90. Οι δίσκοι τότε, παρ' όλη την επιμονή των ειδικών σε αυτούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιο "ζεστό" και φυσικό ήχο νικήθηκαν κατά κράτος από τα CDs. Έγιναν, επί της ουσίας, είδος υπό εξαφάνιση. Όσο για τις κασέτες; Αυτές ήταν απλά μία ξεχασμένη ανάμνηση, ένα σκονισμένο κειμήλιο μίας κάποιας επαναστατημένης εφηβείας. Ύστερα όμως ήρθε το downloading να σαρώσει σαν τσουνάμι τη μουσική βιομηχανία. Λίγο έως πολύ έφερε την καταστροφή της· σήμερα πια έχει ξημερώσει μία τελείως καινούργια μέρα για τους ακροατές.

Κασέτες© Παρέχεται από: Attica Publications Κασέτες

Οι μάζες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δεν αγοράζουν μουσική. Υπάρχει πια το streaming που μοιάζει υπέραρκετο. Το παιχνίδι έχει μεταφερθεί στο μικρό μεν, πολύ πιστό δε κοινό των ανθρώπων που παραμένουν χομπίστες του είδους. Εκείνοι, δηλαδή, που κάνουν συλλογή και τα τελευταία χρόνια έφεραν και πάλι τους δίσκους στο προσκήνιο. Αν όμως τα βινύλια δεν έχασαν ποτέ την πρώτη θέση στις καρδιές όσων αγαπούν τον "φυσικό" ήχο, τι δουλειά έχουν οι κασέτες;

Καταρχάς, όπως κι εκείνα αποτελούν προϊόν αναλογικής ηχογράφησης, μόνο που είναι περισσότερο δύσχρηστες -παρ' όλο το μικρό τους μέγεθος- και βγάζουν μία αίσθηση "βρωμιάς". Βρωμιά είπαμε; Ακριβώς. Ιδιαίτερα για όσους αρέσκονται σε punk, heavy metal αλλά και underground hip hop ακούσματα πολλές φορές αυτό είναι το ζητούμενο. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μαζί με την μπάντα, σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο, ενώ εκείνη βγάζει τα εσώψυχα της δίπλα στους ενισχυτές.

© Παρέχεται από: Attica Publications

Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως, για την επιστροφή της κασέτας έπαιξε ρόλο τόσο η τρέλα με το vintage όσο και το εμπόριο νοσταλγίας. Κανένα remastered CD δεν μπορεί να σου χαρίσει την ικανοποίηση που σου δίνει μία αντιγραμμένη κασέτα με το logo των Metallica σχεδιασμένο στο χέρι ή μία επιλογή τραγουδιών των Smiths από τα χρόνια της εφηβείας σου. Όσο μίζερο κι αν ακούγεται, αυτού του είδους τα κειμήλια, εκτός από μουσική έχουν πάνω τους χαραγμένες κι αναμνήσεις. Κάτι δηλαδή ιδιαίτερα ευπώλητο στις εποχές με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και τρομερά πιεστικούς ρυθμούς που ζούμε.

Pearl Jam κασέτα Ten© Παρέχεται από: Attica Publications Pearl Jam κασέτα Ten

Η τρέλα με τις κασέτες αποτελεί το χρονικό μίας προαναγγελθείσας επιστροφής. Ο Pearl Jam ήταν ίσως οι πρώτοι που έπιασαν το νόημα: το 2010 κυκλοφόρησαν μία ειδική έκδοση για τα είκοσι χρόνια του Τen που περιελάμβανε εκτός από βινύλιο, βιβλίο και CD και μία κασέτα.

 

Σήμερα, αυτό που είχε φανεί σαν μία απλή τρέλα των θρύλων του grunge, φαίνεται ότι αποτελεί πάγια τακτική. Η κασέτα είναι το πιο καυτό trend της μουσικής, ικανή να κοντράρει ακόμα και τα βινύλια. Για όσους έζησαν εποχές tape trading αυτή είναι μία νίκη. Για όλους τους υπόλοιπους μία αταβιστική κίνηση προς το παρελθόν. Η αλήθεια, τελικά, ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση. Η αγάπη όμως για τις κασέτες που μας μεγάλωσαν είναι υπεράνω λογικής: δε μιλάει το μυαλό αλλά η καρδιά.

Σχόλια - Facebook Comments