....

ΟΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΛΛΑ

 

 

«Είναι ζήτημα εάν οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στην συγκομιδή 4.000 τόνων», σχολίασε ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς 

 

Το 70% «αγγίζει» η καταστροφή της παραγωγής κερασιών στην ορεινή περιοχή της Πέλλας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γιώργος Γεωργίου, ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, στον νομό Πέλλας.

«Είχαμε καταστροφές από χαλάζι που έπληξε όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής και ήρθε και το φαινόμενο Νεφέλη με τη συνεχή βροχόπτωση που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει στα δέντρα. Εκτός από το σκάσιμο του καρπού με τις βροχοπτώσεις σάπισε η παραγωγή στα δέντρα. Περίπου επτά χιλιάδες τόνοι κεράσια είναι αδιάθετοι», τόνισε ο κ. Γεωργίου.
 

Σχολιάζοντας το μέγεθος της καταστροφής, ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς υπογράμμισε ότι «είναι τεράστια η καταστροφή φέτος, διότι περιμέναμε να ξεπεράσουμε τους 12.000 τόνους κεράσια και είναι ζήτημα εάν οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στην συγκομιδή 4.000 τόνων» και πρόσθεσε πως «τα περισσότερα κεράσια παραμένουν στα δέντρα, αναγκαζόμαστε να τα ρίχνουμε στο έδαφος, προσπαθούμε με διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι αγρότες της περιοχής με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, είπε ότι άμεσα κινητοποιήθηκαν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, τα οποία προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες διότι «όταν μένουν ασυγκόμιστα κεράσια στα δέντρα, παρουσιάζεται ένα έντομο που ονομάζεται Drosophila suzukii, το οποίο καταστρέφει όλη την παραγωγή και αν δεν απομακρυνθεί άμεσα, θα δημιουργήσει προβλήματα και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments