....

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΕΛΛΑΣ ΜΕΣΩ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

            ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΗΣ         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  ΠΕΛΛΑΣ  ΜΕΣΩ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ!

ΟΧΙ   ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Η  Κα Τζάκρη που κάποτε είχε κάνει σημαία των προεκλογικών της εκστρατειών την προαστιακή  σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης -Πέλλας μέσω Γιαννιτσών και που, εδώ και μια πενταετία, προωθεί την ηλεκτροκίνηση της υπάρχουσας σύνδεσης μέσω Βέροιας ,επανέρχεται δριμύτερη, προβάλλοντάς την με πρόσφατα δελτία τύπου, όπου ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ:

 

  1. το γεγονός, πως η υπάρχουσα σιδηροδρομική διαδρομή (Θεσσαλονίκη-Πλατύ-Σκύδρα-Έδεσσα)  μήκους 112χλμ  κατασκευασμένη επί τουρκοκρατίας  αφήνει το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Νομού Πέλλας εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. ενώ η προτεινόμενη διαδρομή μέσω Γιαννιτσών μειώνει την απόσταση στα 70 χλμ.
  2. την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου προς την Αλμωπία
  3. τον δεκαετή  και πλέον αγώνα των πολιτών του Νομού και της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό δίκτυο Ν. Πέλλας» για την ανάδειξη, προώθηση και συνεχή επικαιροποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Νομού με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών με επέκταση στην Αλμωπία.

ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

  1.  την ολοκλήρωση της «προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας» το Μάϊο του 2008 με απόλυτα θετικά συμπεράσματα για την αναγκαιότητα υλοποίησης της παραπάνω σύνδεσης.
  2. την υποβολή ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς μεταφορών όλο το προηγούμενο διάστημα από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Συνασπισμού και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου.
  3. την προβολή του ζητήματος στις προγραμματικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του Νομού από τους υποψηφίους του Σύριζα, μεταξύ των οποίων και η ίδια,  τον Γενάρη του 2015 μέσω φυλλαδίου που χρηματοδοτήθηκε τόσο από την ίδια όσο και τους υπόλοιπους συνυποψηφίους της.
  4. το γεγονός της ένταξης της Προαστιακής Σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Νομό μέσω Γιαννιτσών στο  Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης με το άρθρο 52 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVII ), που αφορά στις μεταφορές  και προβλέπεται επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς τις "δορυφορικές " πόλεις της Θεσσαλονίκης.
  5. την  ομόθυμη απόφαση και θέληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Σμία και Σηφάκη για αποφασιστικότερη διεκδίκηση της προαστιακής σύνδεσης του Νομού σε συνάντηση που έγινε, με την Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας, στις 18-4-2015 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών. (Η ίδια δεν παραβρέθηκε, γιατί απουσίαζε στο εξωτερικό).
  6. την ομόφωνη απόφαση όλων των δημάρχων, αλλά και φορέων του Νομού, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη το ίδιο διάστημα (άνοιξη του 2015) για την από κοινού προώθηση, μεταξύ άλλων, και του αιτήματος της σύνδεσης σε σύσκεψη στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας.(Νομαρχία).

Η Κα Τζάκρη κάνει να αγνοεί και διαγράφει τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στις 20 του Νοέμβρη 2015 και στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, στην Αθήνα,  μεταξύ μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο  του Ν. Πέλλας, με τον Πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλο και διευθυντικά στελέχη του στρατηγικού σχεδιασμού και τεχνικού τομέα του ΟΣΕ.

 Εκεί, τονίστηκε η συμφωνία στην επιχειρηματολογία της αναγκαιότητας του έργου, η ιδιαίτερη αναπτυξιακή σπουδαιότητα της σύνδεσης της νέας  χάραξης αφού αυτή αποτελεί τμήμα του άξονα 10 προς την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ετοιμότητα του ΟΣΕ στην κατεύθυνση της υλοποίησής της. Συγκεκριμένα , ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος δεσμεύτηκε πως ο  ΟΣΕ είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της Προκαταρκτικής Μελέτης Σκοπιμότητας του Περιφερειακού Προαστιακού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το Μάη του 2008 και περιλαμβάνει την παραπάνω σύνδεση, καθώς και στην άμεση εκπόνηση  Οριστικής Μελέτης.

Ενώ, σε πρώτη ανάγνωση, το ένα έργο δεν  φαίνεται να αναιρεί το άλλο, ωστόσο, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην υπάρχουσα σύνδεση μέσω Βέροιας, απαξιώνει την προαστιακή  σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης -Πέλλας μέσω Γιαννιτσών, που λόγω της πολύ μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας  τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα έπρεπε να προηγείται.

Ίσως η κυρία Τζάκρη θα έπρεπε να μεταφέρει το δικαίωμα της επανεκλογής της  όχι στην Πέλλα αλλά στην Ημαθία όπου τοπικοί αυτοδιοικητικοί  παράγοντες έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους ,άκουσον-άκουσον, στην υλοποίηση της προαστιακής  σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Πέλλας μέσω Γιαννιτσών ενώ παράλληλα προωθούν ΜΟΝΟΝ  την ηλεκτροκίνηση στο ήδη υπάρχον δίκτυο .

Καλούμε τους πολίτες του Νομού τους φορείς και τις οργανώσεις, τις δημοτικές κινήσεις και τους δήμους να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν.

Καλούμε τους βουλευτές του Σύριζα,  νυν και πρώην του Νομού,  τις τοπικές οργανώσεις και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα ,να πάρουν θέση.

Αν χθες υπήρχε ολιγωρία και ανετοιμότητα,  αύριο να μη μιλάμε για τη χαμένη ευκαιρία.

 Σήμερα διεκδικούμε την έξοδο από την συγκοινωνιακή απομόνωση του Νομού. Σήμερα διεκδικούμε τις αναπτυξιακές του προοπτικές με τη Σιδηροδρομική Σύνδεση του Νομού με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών και την επέκταση του Δικτύου στην Αλμωπία.

                                   

                                                                                              26-9-2016

 

 

        ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments