....

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ

Αποφασισμένος να προχωρήσει - ακόμα και μονομερώς- στην εκπόνηση νομοσχεδίου που θα αποδεσμεύει τελικώς τους ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης, αλλά και των έντονων αντεγκλήσεων που αποτυπώθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας, το Μαξίμου επέλεξε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφάσισαν μεν να απαντήσουν σε ήπιο ύφος. Βούληση του πρωθυπουργού, ωστόσο, όπως έγινε αντιληπτό, ήταν να τονιστεί ότι δεν υπαναχωρήσουν από την αρχική πρόθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνουμου. Εξ' αυτού του λόγου, η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο διευκρίνιζε ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας. Και καθόλου τυχαία, ακολούθησε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν έκρυψε τη ικανοποίησή του για τη δήλωση της κυβέρνησης παραπέμποντας στη συνέχιση της κοινής συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μέχρι το Γενάρη το νομοσχέδιο

Κατά πληροφορίες του iefimerida ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έρθει το αργότερο στις αρχές του 2019 (ίσως και το Δεκέμβριο, αν αυτό καταστεί εφικτό) και σίγουρα μέσα στο Γενάρη.

Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου

Κατά τα λοιπά, το μόνο βέβαιο είναι ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπήρξε αιφνιδιασμός. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν επίγνωση των δυσκολιών και των αντιδράσεων που καταγράφονταν στους κόλπους της Εκκλησίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε χθες με ραδιοφωνική του συνέντευξη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η «ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία». Για να αιτιολογήσει αμέσως μετά ότι είναι «η πρώτη φορά ίσως στη μεταπολιτευτική ιστορία που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με όρους, διαλόγου,κατανόησης και συναίνεσης». Πράγμα που προς ώρας δεν διαφαίνεται.

Στα χαρακώματα με την αντιπολίτευση

Με φόντο την κριτική που ασκήθηκε και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν  «παράλογα τα επιχειρήματα» της αντιπολίτευσης παραπέμποντας στην προσεχή νομοθέτηση όσων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Χαμηλοί τόνοι από ΑΝΕΛ

Χαμηλούς τόνους, τέλος, φαίνεται να κρατούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραπέμποντας στις αποφάσεις της εκκλησίας και αποφεύγοντας παράλληλα να τοποθετούνται (όσο γίνεται) επ’αυτού; καθώς φαίνεται ότι θέλουν να κρατήσουν ισορροπίες.



Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments