....

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ν. ΚΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη του νέου έτους πραγματοποιήθηκε το πρωί (11.00 π.μ.) της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στην Έδεσσα.
 
Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το εκκλησιαστικό φρόνημα του ιερέως».
 
Κάνοντας μια αναδρομή στην ίδρυση της Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι οι ιερείς μετέχουν στο τριπλό αξίωμα του Ιησού Χριστού (ιερατικό-βασιλικό-προφητικό) δια της χειροτονίας με αποστολή την σωτηρία του κόσμου. Η μετάδοση αυτού του χαρίσματος γίνεται μέσω των επισκόπων, ενώ η σύνδεση του ιερέως με τον επίσκοπο -σύμφωνα με την αποστολική και πατερική παράδοση- εγγυάται την ενότητα της Εκκλησίας και την εγκυρότητα της ιερατικής διακονίας. Εξάλλου και η εγκυρότητα της ερμηνείας του θείου λόγου στηρίζεται στην κοινή εμπειρία της Εκκλησίας. Η διαμόρφωση του εκκλησιαστικού φρονήματος του ιερέως αρχίζει με την μετοχή στο άγιο Βάπτισμα και την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και προοδεύει με την καθοδήγηση του πνευματικού, όταν αυτή γίνεται με διάκριση και σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου.
Μεγάλη συμβολή έχει η κατήχηση που εμπνέει την εκκλησιαστική συνείδηση και η τριβή στο ενοριακό έργο προ της ιερωσύνης. Πολύτιμα επίσης είναι τα πρότυπα ευλαβών ιερέων με εκκλησιαστικό φρόνημα.Για έναν ιερέα η σχέση με τον επίσκοπο θα πρέπει να είναι όχι απλά διοικητική, αλλά μυστηριακή, να βασίζεται στην υπακοή και ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, να διατηρείται ο σεβασμός και η ενότητα της Εκκλησίας. Η δράση κάθε ιερέως θα πρέπει να ξεκινά από την ευλογία του επισκόπου και να έχει ως επίκεντρο το ιερό θυσιαστήριο. Η αγάπη για το ιερό θυσιαστήριο αποτελεί κριτήριο υγιούς ιερατικής διακονίας. Το εκκλησιαστικό φρόνημα του ιερέως εκφράζεται επίσης με το κήρυγμα, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του, και με την διακονία του μυστηρίου της εξομολογήσεως με προσοχή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα γεροντισμού και ενθάρρυνσης της προσωπολατρείας. Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχει επίσης η σχέση του ιερέως με τους συμπρεσβυτέρους του καθώς θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αγάπη, διάκριση και ταπείνωση.
Γενικά το εκκλησιαστικό φρόνημα του ιερέως αποτελεί εγγύηση γνησιότητος της διακονίας του και βασικό παράγοντα διαφυλάξεως της ιερωσύνης του.
Την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε συζήτηση.
 
Κατά το δεύτερο μέρος της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ενημέρωσε τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως για τρέχοντα ζητήματα και επέδωσε Βεβαιώσεις Πιστοποιήσεως σε όσους από αυτούς ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα της Ιερατικής Συνάξεως.
 

--
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments