....

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

2

Την Τρίτη 17 Αυγούστου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας & Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον  Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως επισημάνθηκε στον Υπουργό τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης.

Η αρνητική αυτή τάση δεν έχει ανακοπεί ούτε κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου ο κύκλος εργασιών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για τρίτη συνεχή χρονιά με ποσοστό μείωσης 25% σε πανελλήνια κλίμακα.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι πολλαπλές. Μειώνεται η δυνατότητα κάλυψης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς σημειώνεται αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών.  Παράλληλα η ανεργία αυξάνεται σε ποσοστό 16,6% καθώς οι επιχειρήσεις αφενός δεν μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία ή αφετέρου δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το εργατικό κόστος των υπαλλήλων τους.

Στη μεταποίηση επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς για το πρώτο πεντάμηνο του 2011 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 7,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Ειδική αναφορά έγινε στην καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπου η μείωση σε οικοδομικές άδειες, σε μέτρα επιφανείας και σε όγκο ανέρχεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο τετράμηνο του 2011 σε 43,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.

Εν όψει αυτών των δεδομένων, η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά την ενεργό συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας να επιβιώσει και να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της ως ατμομηχανή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιορδάνης Τσώτσος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με:

1.    Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), στο πλαίσιο της «Α και Β φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς οι προαναφερθείσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στις περισσότερες επιχειρήσεις - και κυρίως στις μικρομεσαίες - να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής.

2.    Την αύξηση της χρηματοπιστωτική επέκτασης, καθώς συνεχίζεται η μείωση στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητη για να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις φορολογίας, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, προμηθευτές κλπ.

3.    Το μεγάλο πρόβλημα της Βορείου Ελλάδος με την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε όμορες χώρες των Βαλκανίων λόγω του πολύ ευνοϊκού φορολογικού συστήματος αλλά και το πολύ μικρό εργατικό κόστος.

Παράλληλα κατατέθηκαν και οι προτάσεις από την ΚΕΕΕ για :

1.    Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ),

2.    Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου (ν. 3908/2011), το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς μόλις τον Ιούλιο ορίστηκαν τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών. Επίσης κρίνεται επιβεβλημένη η αποπληρωμή των επενδύσεων που είχαν υλοποιηθεί υπο το καθεστώς του προηγούμενου επενδυτικού Νόμου.

3.    Την αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότησή του - δημιουργεί προϋποθέσεις επιτάχυνσης.

Η Διοίκηση της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη τη συνδρομή και υποστήριξη, εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των προτάσεών της προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενεργοποίηση των διαδικασιών συμψηφισμού μεταξύ αξιώσεων του Δημοσίων έναντι επιχειρηματιών και αξιώσεων των επιχειρηματιών έναντι του Δημοσίου (π.χ. ως προς το ΦΠΑ).

Τέλος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να εξεταστούν τρόποι για την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με έμφαση στην στήριξη των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και συνάντηση για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα του παραεμπορίου που γιγαντώνεται κάθε καλοκαίρι κυρίως στις Τουριστικές περιοχές και λειτουργεί ανταγωνιστικά και σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Σχόλια - Facebook Comments