....

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Μπορεί με τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Μάρτιο στη Βουλή να έγιναν κάποια θετικά βήματα

ως προς το θέμα των μετακλήσεων αλλοδαπών εργατών γης, ωστόσο σύμφωνα με παραγωγούς που απασχολούν στις καλλιέργειές τους αλλοδαπούς, δεν δόθηκε καμία λύση για τους εργάτες από Τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, η διαδικασία της μετάκλησης εργατών από Τρίτες χώρες απαιτεί πολύ χρόνο (και χρήμα) ενώ οι ανάγκες για τις καλλιέργειες είναι άμεσες. Επιπλέον αναφέρονται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να απασχολήσουν τους αλλοδαπούς από Τρίτες χώρες που βρίσκονται χωρίς άδειες στην χώρα μας αφού με το νέο σύστημα φορολόγησης στο τέλος της σεζόν οι αγρότες θα πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία εσόδων - εξόδων και στα έξοδά τους δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν της πληρωμές προς την κατηγορία αυτή των εργατών.

Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας για τους εποχιακούς εργάτες γης, όταν ένας εργοδότης (αγρότης) θέλει να απασχολήσει εργάτες γης για ένα εξάμηνο θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής των εργατών:

α) σχετική αίτηση μετάκλησης,

β) 150 ευρώ παράβολο,

γ) υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσλάβει τους εργαζόμενους και θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες και

δ) αντίγραφο δήλωσης προς τη Δ.Ο.Υ. στην οποία φαίνεται η καλλιεργήσιμη έκταση που είναι στην κατοχή του ενδιαφερομένου ή το ζωικό κεφάλαιο.

Επιπλέον θα πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι θα εξασφαλίσει στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα και αποδεικτικό καταβολής από τον εργοδότη στον Ο.Γ.Α. των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αντιστοιχούν σε διάστημα απασχόλησης δύο μηνών.

"Δεν μας ικανοποιούν οι εξάμηνες μετακλήσεις"

Μιλώντας μεταξύ άλλων με τον κ. Δημήτρη Καστανιά, παραγωγό κηπευτικών και Αντιπρόεδρο του Α.Σ. Παραγωγών Μεγάρων μας τόνισε: «ο μεταναστευτικός αφορά τις μετακλήσεις. Αν κάνουμε μετακλήσεις εργατών από χώρες εντός Ε.Ε. δεν μας εξυπηρετεί γιατί είναι μόνο για ένα εξάμηνο. Οι εργασίες μας διαρκούν όλο το έτος γεγονός που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άδειες “αορίστου χρόνου”. Όμως άδειες “αορίστου χρόνου” προβλέπεται μόνο για μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης από Τρίτες χώρες. Η διαδικασία αυτή όμως είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ενώ αρκετά είναι και τα έξοδα».

Καθυστερούν οι μετακλήσεις από Τρίτες χώρες

Και πρόσθεσε: «Εμείς τους εργάτες τους έχουμε ανάγκη άμεσα. Αν κάνουμε τώρα τις αιτήσεις οι εργάτες θα έρθουν μετά από περίπου 6 μήνες. Στην Ελλάδα και στην περιοχή μας συγκεκριμένα έχουμε χιλιάδες εργάτες που δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε. Γιατί λοιπόν να μην δοθεί μια λύση για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται ήδη στην χώρα μας και γνωρίζουν την δουλειά;»

Στοιχεία εσόδων - εξόδων

Καταλήγοντας ο κ. Καστανιάς μας τονίζει: «Για εμάς θα ήταν ευχής έργον να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους εργάτες που έχουμε εδώ. Αυτό που είπαμε στο Υπουργείο και δεν φάνηκε να το κατάλαβε κανείς από τους αρμόδιους είναι ότι στους 25 εργάτες οι 15 είναι χωρίς χαρτιά, πάντα έτσι ήταν άλλωστε. Με τα νέα φορολογικά μέτρα όμως ενώ ένας αγρότης πληρώνει τους εργάτες αυτούς στην συνέχεια δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτά τα έξοδα. Για παράδειγμα εγώ στο τέλος της σεζόν που θα πρέπει να υποβάλω τα στοιχεία εσόδων εξόδων που απαιτεί το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, μπορεί να έχω μια απόκλιση της τάξης των 200.000 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και θα φορολογηθώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπαβασίλη, παραγωγού και Προέδρου του Α.Σ. Παραγωγών Μεγάρων - Ομάδα Παραγωγών ο οποίος πρόσθεσε ότι «Το κράτος δεν άκουσε κανέναν. Το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει αρκετά χρήματα και παράλληλα να δώσει άμεσες λύσεις αλλά δεν το έπραξε».

Σε θετική τροχιά το ν/σ του ΥΠΕΚΑ για τα καταλύματα

Από την πλευρά του ο παραγωγός φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, κ. Γιάννης Διασάκος, μας ανέφερε ότι από την μια πλευρά το ν/σ του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε στη Βουλή (με θέμα: «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – Ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας») αφορά τις μικρής κλίμακας άδειες και σίγουρα είναι κάτι που αναμενόταν ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα καταλύματα».

Άνεργοι πολλοί εργάτες από το Μπαγκλαντές στην Ηλεία

Όσον αφορά την φετινή κατάσταση στην περιοχή με τους αλλοδαπούς εργάτες γης ο κ. Διασάκος μας εξηγεί ότι φέτος δεδομένου του γεγονότος ότι έχει αλλάξει το σύστημα φορολόγησης των αγροτών και πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία εσόδων εξόδων, χρησιμοποιούν εργάτες από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία οι οποίοι κατέχουν τις απαραίτητες άδειες. Σύμφωνα με τον ίδιο ατό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης από το Μπαγκλαντές που βρίσκονται στην περιοχή και τα προηγούμενα χρόνια εργαζόντουσαν στις καλλιέργειες φράουλας να είναι άνεργοι.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι για το λόγο αυτό πριν από λίγο καιρό (14 Μαρτίου) οι οικονομικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν τους έχουν δοθεί άδειες παραμονής και δεν μπορούν να εργαστούν.

Σχέδιο Νόμου για τα καταλύματα

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των παραγωγών η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των παραγωγών, κυρίως φράουλας, για άδειες δόμησης οικίσκων για τους εργάτες γης. Εξάλλου και η αναθεώρηση του Μεταναστευτικού Κώδικα αναφερόταν στην εξασφάλιση καταλυμάτων διαβίωσης στους αλλοδαπούς εργάτες γης, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα αδυνατούσαν να προσφέρουν οι παραγωγοί, λόγω των περιορισμών δόμησης. Συγκεκριμένα το Άρθρο 27 του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:

Προσωρινά καταλύµατα διαβίωσης των εργατών γεωργικής γης
Με την προτεινόµενη διάταξη θεσπίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι όροι δόµησης προσωρινών καταλυµάτων εργατών, τα οποία τοποθετούνται σε καλλιεργήσιµες εκτάσεις.
Κύριος σκοπός της διάταξης είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης που απασχολούνται µε την αγροτική παραγωγή και η επίλυση ενός χρόνιου ζητήµατος έλλειψης στέγασης εργατών σε αγροτικές περιοχές που έχει δηµιουργήσει ιδιαίτερα προβλήµατα κοινωνικού χαρακτήρα και σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Υπό αυτό το πρίσµα µε σεβασµό στην αξιοπρέπεια κάθε εργαζόµενου ανθρώπου και λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας στις αγροτικές περιοχές θεσπίζονται κανόνες για την παροχή συνθηκών προσωρινής διαβίωσης στους χώρους εργασίας.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments