....

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΕΦΚΑ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενός ταμείου-γίγαντα στο οποίο εντάσσονται εννέα ασφαλιστικοί φορείς, 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το νέο Ταμείο έκανε... ποδαρικό με έλειμμα που ξεπερνάει το ένα δις ευρώ βάσει του προϋπολογισμού του 2017, καθώς τα έσοδα για τις κύριες συντάξεις, ανέρχονται σε 40.054.622.500,00 ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 41.103.527.000,00 ευρώ (σ.σ.: που μεταφράζεται σε διαφορά 1.048.904.500,00 ευρώ).

«Μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ντεμπούτο του ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017 μαζί με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αθανάσιο Μπακαλέξη, για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, είχαν μείνει εκκρεμείς 160.551 κύριες συντάξεις τις οποίες το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια, ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό ιστορικό τους και τη σύνταξη που θα λάβουν.

Μηνιαία και μερική καταβολή εισφορών

Όπως είπε η κα. Αχτσιόγλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

 Διευκρίνισε ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, «ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής». 

«Για τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2017, βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα γίνει ο αναγκαίος συμψηφισμός - χρεωστικός ή ελαφρυντικός» συμπλήρωσε.

 

Μπλοκάκια

Αναφορικά με την περίπτωση εργαζομένων με μπλοκάκι, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος που θα αφορά στους απασχολούμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων οι οποίες πραγματώνονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και να καθίσταται σαφές και στους δύο αντισυμβαλλόμενους ο τρόπος καταβολής των εισφορών. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η καταβολή και είσπραξη εισφορών και φόρων δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.

Διαβάατε επίσης:  Τα ακίνητα-«φιλέτα» που παίρνει ο ΕΦΚΑ

Για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ίδρυση ΠΕΚΑ

Την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ, εντός του 2017, τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα.

 

Πώς λειτουργεί ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ και σε αυτόν εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο ΕΦΚΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος αυτών. Το νέο Υπερταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα θα οδηγούνται πλέον στο νέο φορέα.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) και στις 15 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το ενιαίο μητρώο των ασφαλισμένων με 15 εκατ. εγγραφές. Επίσης ενεργοποιήθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο (1555, το οποίο λειτουργεί καθημερινές από τις 08.00 έως τις 16.00).

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαία βάση. Έτος βάσης των εισφορών θα είναι το καθαρό εισόδημα του 2015. 

Σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο, «οι πληρωμές των εισφορών γίνονται, μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο. Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γι' αυτές θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016».

Άγνωστο παραμένει τι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί εργαζόμενοι, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες , των οποίων οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές. 

Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς που χρωστούν 30 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχουν ενημερότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν για να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σχόλια - Facebook Comments