....

Το νησί της Σαπφούς τα έχει όλα! Ανακαλύψτε το!

2
Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, η Λέσβος, το λαμπρότερο από τα «διαμάντια» του Αιγαίου Πελάγους, δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως το «νησί της Αρμονίας και της Ομορφιάς». Το ιδιαίτερο, το πρωτόγνωρο, το ενδιαφέρον αποκαλύπτεται, όταν ζήσει κάποιος στη Λέσβο και «χαθεί» μέσα στο παρόν της, στο παρελθόν της και τολμήσει να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Το νησί της Σαπφούς, όπως είθισται να ονομάζεται, δεν ενδείκνυται για τρελή νυχτερινή διασκέδαση αλλά σου προσφέρει πολλές φυσικές ομορφιές και υπέροχες παραλίες που θα ζήλευαν πολλά κυκλαδονήσια.

Ευλογημένος τόπος με τα μοναστήρια του και το θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού να παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν έρθετε στη Λέσβο, μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε πάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα "Καρυές", το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από οράματα πιστών. Επίσης, στο Mανταμάδο βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Λέσβου, η Ιερά Μονή του Tαξιάρχη. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. H θαυμαστή εικόνα του Tαξιάρχη Mιχαήλ, είναι μοναδική στο χριστιανικό κόσμο της Oρθοδοξίας διότι είναι ανάγλυφη και οι ανάγλυφες εικόνες δεν επιτρέπονται στην ανατολική μας ορθόδοξη Eκκλησία. Όμως αυτή παρέμεινε χάρη στην αξία της και στην μεγάλη θαυματουργικότητά της! Στο κέντρο της Aγιάσου, βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου. H εκκλησία είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας. Όταν βρεθείτε εκεί, να επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.Τέλος, ο ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, στην Πέτρα, είναι χτισμένος στην κορυφή ενός βράχου 40 μέτρων και συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές όλο το καλοκαίρι. Σίγουρα, τα αναρίθμητα σκαλοπάτια της, αξίζουν τον κόπο, αντικρίζοντας την εικόνα της Παναγίας και τη θέα όλου του χωριού της Πέτρας από ψηλά. Ιδιαίτερα, ανήμερα της Παναγίας, η επίσκεψη στις δυο τελευταίες εκκλησίες αποτελεί πραγματική εμπειρία, αφού λόγω της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιούνται πανηγύρια στα συγκεκριμένα χωριά. Μάλιστα, ο κόσμος κάνει τάμα στην Παναγία της Αγιάσου και παραμονή του εορτασμού της, διανύει την απόσταση από την πόλη Μυτιλήνης μέχρι την εκκλησία (25 Klm) μέσα στη νύχτα με τα πόδια. Όχι τόσο επιβλητική αλλά εξίσου γραφική είναι και η Παναγιά η Γοργόνα στη Συκαμιά όπου αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του Λέσβιου συγγραφέα, Στρατή Μυριβήλη.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να φύγετε από τη Λέσβο δίχως να επισκεφτείτε το Απολιθωμένο Δάσος στην ευρύτερη περιοχή Σιγρίου που δημιουργήθηκε πριν από 16 με 21 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς. Με έκταση 150.000 στρέμματα, περιλαμβάνει εκατοντάδες όρθιους και πεσμένους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Εκτός από τους απολιθωμένους κορμούς διατηρούνται σε άριστη κατάσταση προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα ρίζες, καρποί και φύλλα.

Η Λέσβος όμως εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, διακρίνεται και για τους πνευματικούς ανθρώπους της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τόσοι συγγραφείς και ποιητές, ανάμεσά τους και ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης (Ελύτης), γεννήθηκαν σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Ένας ακόμη σπουδαίος άνθρωπος ήταν και ο ζωγράφος Θεόφιλος. Το Μουσείο Θεοφίλου βρίσκεται στην περιοχή Βαριά και ανεγέρθηκε το 1965 με έξοδα του TERIADE. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου με θέματα παρμένα από την ιστορία, μυθολογία, λαογραφία.

Για μπανάκι στη θάλασσα οι επιλογές σας είναι αναρίθμητες. Στην περιοχή της Μυτιλήνης, υπάρχει η οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια, κάτω από το Κάστρο. Kατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο, βρίσκονται διάφορες μικρές παραλίες, ενώ λίγο νοτιότερα η Xαραμίδα και ο Άγιος Eρμογένης αποζημιώνουν όσους έκαναν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω για να τις επισκεφθούν με την απαράμιλλη γραφικότητά τους. H Πέτρα και η Άναξος, με τη σειρά τους, με τις οργανωμένες αμμουδερές παραλίες τους, αποτελούν πόλο έλξης των λουομένων, ενώ ηρεμία και απομόνωση προσφέρει η γραφική Tσιχράντα λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα. H Σκάλα Ερεσού, η γενέτειρα της Σαπφούς μας, με την υπέροχη αμμώδη παραλία της αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραθεριστικά κέντρα του νησιού και πόλος έλξης όσων αναζητούν κάτι πιο κοσμικό και διαφορετικό. Στον Μόλυβο, θα βρείτε κάτι εναλλακτικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον καθώς εκεί βρίσκεται η γνωστή παραλία της Εφταλούς και η βοτσαλωτή πλαζ μέσα στον οικισμό. Τέλος, το Πλωμάρι, με τον Άγιο Iσίδωρο, τη Mελίντα, τη Δρότα και το Aμμουδέλι παρέχει στους λουόμενους παραλίες, κυριολεκτικά, για κάθε γούστο.

Σχόλια - Facebook Comments