....

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ :"Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ"

Παρά την επιβολή προστίμων σε πολυεθνικές και την εισαγωγή του μέτρου με το καρτελάκι στα σούπερ μάρκετ η ακρίβεια φαίνεται ότι είναι επίμονη και τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της.

Ένα θέμα που έχει συνδεθεί και ξεκίνησε με την ενεργειακή κρίση και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα πορτοφόλια αδειάζουν αλλά οι τσάντες δεν γεμίζουν καθώς η ακρίβεια έχει μεταβάλει σε περιπέτεια το στρώσιμο του τραπεζιού των ελληνικών οικογενειών.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και χιλιάδες νοικοκυριά προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους, ωστόσο συνειδητοποιούν ότι η καθημερινή μάχη με την ακρίβεια είναι άνιση, με την σαρωτική ακρίβεια να γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αφού οι πολυεθνικές πουλάνε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα ακριβότερα από ότι στο εξωτερικό και οι ελληνικές εταιρείες πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι στην Ευρώπη.

Το να μοιράζουν κάθε είδους Pass δεν λέει τίποτα, με τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ούτε την ακρίβεια ούτε την ανεργία.

Πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση φόρων και εξάλειψη της αισχροκέρδειας.

Επίσης παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν σέ βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ότι πάνω από το 60% των επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσει σε ανατιμήσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας έχει αναδειχθεί πρωταθλητής στην Ευρώπη στις αυξημένες τιμές των προϊόντων ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ακρίβεια που τσακίζει σε σχέση με το μειωμένο εισόδημα γονατίζει την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην αγορά βασικών ειδών διατροφής.

Κάθε μήνα ο καταναλωτής σταματά να αγοράζει και περιορίζεται στα είδη πρώτης ανάγκης ενώ επιλέγει κυρίως μέτριας ποιότητας προϊόντα προκειμένου να κρατήσει γεμάτα τα πιάτα στο οικογενειακό τραπέζι.

Ούτως ή άλλως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο μισθολογικό πάτο της Ευρώπης με τους εργαζόμενους στη χώρα να καταγράφουν τις χαμηλότερες αποδοχές.

Καταντήσαμε να έχουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες συνεχώς αυξάνονται από την μία μεριά και από την άλλη τους μεγαλόψυχους και φιλάνθρωπους που αντί να δίνουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, μπαλώνουν την κατάσταση με ολιγόμηνες συμβάσεις και επιδόματα.

Όπως πλέον γνωρίζουμε νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται και στην ενέργεια καθώς με το νέο σύστημα τιμολόγησης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει το κόστος στα καύσιμα και στα είδη των σούπερ μάρκετ.

Από την αρχή του 2024 όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων με επαναφορά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής αλλά με την ονομασία ( Μηχανισμός Διακύμανσης), όπως έγινε γνωστό με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό θα υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη τιμολόγησης και ανάλογο θα είναι το χρώμα στο λογαριασμό που θα έρθει στα σπίτια μας.

Η κυβέρνηση λέει ότι ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο πρόγραμμα τιμολόγησης θα ενταχθεί. Αυτό όχι μόνο δεν παραπέμπει σε φτηνό ρεύμα αλλά αντίθετα όποιο πρόγραμμα και να επιλέξει ένα σπίτι οι χρεώσεις θα είναι πάλι υπέρογκες.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την υγειονομική κρίση που μαστίζει τα νοσοκομεία όλης της χώρας μας με ελλείψεις ιατρών σεκαίριες θέσειςκλινικών ενόψει χειμώνα και με την συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου μας.

Αυτό το σκηνικό που δείχνει να μην έχει τέλος έχει τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και σε συνδυασμό με την αύξηση στα ενοίκια, στην βενζίνη που ανεβοκατεβαίνει και γενικά σε όλες τις υπηρεσίες προκαλείται οικονομική ασφυξία και μια σειρά από προβλήματα που εξάγονται από την κοινωνία με βία παραβατικότητα και ψυχολογικά προβλήματα.

 

Νικόλαος Γκοτζαμάνης

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Έδεσσας και Αλμωπίας

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments