....

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ.

Νέες καταγγελίες Γιαννάκου για τις μαζικές αποχωρήσεις στο ΕΣΥ.
Tο αδιέξοδο στο ΕΣΥ επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα λόγω μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για «τραγική υποστελέχωση» στα νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Άρτας, όπου το σωματείο έχει απευθυνθεί στον Εισαγγελέα για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης.
Μάλιστα, μιλώντας για «παγκόσμια πρωτοτυπία», τονίζει ότι «νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο Αγρινίου την Παρασκευή και τη Δευτέρα επιστρέφουν».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει τα παρακάτω: «Αποχωρήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων προς συνταξιοδότηση ή για δουλειά στο εξωτερικό που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας πια στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει καλύτερες αμοιβές. Ο νέος Υπουργός Υγείας ακούει, παραδέχεται τα προβλήματα, δεν ωραιοποιεί την κατάσταση και δεσμεύεται για λύσεις. Έτσι υπάρχει ελπίδα. 10.000 αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ. Αριθμός ρεκόρ από τη σύσταση του ΕΣΥ.
Το 2023 από τα στοιχεία και τη ροή αποχωρήσεων που έχουμε θα προσεγγίσουμε τις 5.000 αποχωρήσεις αριθμό ρεκόρ για το ΕΣΥ σε ένα έτος. Με μηδενικές προσλήψεις. Τέσσερα χρόνια και ακόμη στο ΑΣΕΠ στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται προκηρύξεις περί των 5.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Και θα έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού. Επικουρικοί θα καταλάβουν θέσεις μονίμων. Τα κενά προσπαθούν να τα μπαλώνουν οι διοικητές των ΥΠΕ με συνεχείς μετακινήσεις.
Όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη ειδικά από τον φτωχό συγγενή τη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά καθίστανται άγονες.
Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών. Ένας από τους λόγους που γεμίζουν ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία ή νοσηλεύουν ασθενείς στη διασπορά σε άσχετες κλινικές. Έτσι αυξάνουν τα ποσοστά των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στο νοσοκομείο της Άρτας το Σωματείο κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης λόγω έλλειψης γιατρών. Σε ένα νοσοκομείο με μεγάλη επισκεψιμότητα υπηρετούν δύο ακτινολόγοι, έχουν μεγάλες ελλείψεις χειρουργών, πνευμονολόγων και άλλων ειδικοτήτων.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ που κάνει φιλότιμες προσπάθειες μετακίνησε μία γιατρό ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, η οποία παραιτήθηκε και δεν πήγε. Προσπαθεί από άλλες υγειονομικές μονάδες να καλύπτει τα κενά με μετακινήσεις. Το μόνο όπλο που του έμεινε.
Στο Νοσοκομείο Μεσσολογγίου η καρδιολογική κλινική ξέμεινε με τρεις καρδιολόγους. Εφαρμόζουν την εξής παγκόσμια πρωτοτυπία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Δύο φορές το μήνα επειδή δεν εφημερεύει καρδιολόγος οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη καρδιολογική κλινική μεταφέρονται στη καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου. Την Δευτέρα πρωί επιστρέφουν!
Στο νοσοκομείο Μεσσολογγίου έχουμε μία γιατρό στο ακτινολογικό και μάλιστα με μετακίνηση από το Αγρίνιο. Δεν μπορεί να καλυφθεί όλος ο μήνας αν και η σκτινολόγος όποτε κληθεί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Και όμως πριν λίγες ημέρες σύζυγος ασθενούς που είχε παραπεμπτικό για αξονική μη επείγουσα έσπρωξε, έβρισε τη γιατρό και τους τεχνολόγους και τους εκλεισε μέσα στον χώρο του αξονικού. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας.
Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1850 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ το μήνα. Να μην επιτρέψουμε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ.
Μονιμοποίηση συμβασιούχων, προσλήψεις, κίνητρα, αύξηση μισθών και ωρομισθίου, ένταξη στα ΒΑΕ, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που εύκολα μπορεί να θέσει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι, θα αντιστρέψουμε την κατάσταση».
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments