....

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Χωρίς νέες ιδέες και με κανένα αποτέλεσμα για το θέμα της ονομασίας ολοκληρώθηκε

ακόμη μια κοινή συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιους Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα.

Μετά τη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι «είχαμε μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε αυτές τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για το ζήτημα της ονομασίας» .

Όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς, «συναντηθήκαμε για δύο-δυόμιση ώρες, επανεξετάσαμε τις θέσεις και των δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τα πάντα και με ειλικρίνεια. Επανεξετάσαμε κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Και οι δύο πλευρές προσέφεραν τις απόψεις τους επ’αυτών, συζητήσαμε για το πώς θα πάει μπροστά η διαδικασία. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι συνομιλίες αυτές».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, προφανώς, (ο ΟΗΕ) είναι ένα φόρουμ στο οποίο και οι δύο πλευρές αισθάνονται άνετα να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε για μία συνάντηση, πιθανώς το Μάιο. Επίσης, πρότεινα ενεχομένως να πάω εγώ στην περιοχή, αργότερα, αναγνωρίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες. Επομένως, κατά την άποψή μου, ίσως θα πρέπει να επισκεφθώ την περιοχή μετά τις εκλογές και τα αποτελέσματα. Αυτά για το πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά είχαμε μια ζωηρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, έκανε λόγο για «σοβαρό ενδιαφέρον σε πολλές, σημαντικές πρωτεύουσες» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Επίσης, ανέφερε ότι στα χρόνια που ασχολείται με το θέμα έχει καταθέσει «σειρά προτάσεων, από τις οποίες καμία δεν έλαβε την έγκριση και των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί λύση».

Ο κ. Νίμιτς διατύπωσε την άποψη ότι «οι ιδέες του παρελθόντος θα πρέπει να επανεξετάζονται διαρκώς, διότι μπορεί να γίνουν αλλαγές», όπως είπε και «μπορεί οι πλευρές να τις δούν με άλλη ματιά», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έως ότου βρεθεί λύση, όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές».

Σε ερώτηση όσον αφορά αντιδράσεις για τη χρονική στιγμή που έγινε η σημερινή συνάντηση, τόσο κοντά στις εκλογές, τόνισε ότι συστηματικά προσπαθεί να αποφεύγει οτιδήποτε επιδεινώνει το πρόβλημα και ότι αντιθέτως προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία.

Τέλος, εξέφρασε εμπιστοσύνη για τον «επαγγελματισμό και την εμπειρία ως διπλωματών» των εκπροσώπων των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι «για αρκετό καιρό δεν είχε γίνει συνάντηση των δύο πλευρών. Επιπλέον», όπως ανέφερε, «δεν κατέθεσα κάποια νέα πρόταση που θα απαιτούσε νέα, σημαντική επεξεργασία σε άλλο μέρος» και «δεν εισέπραξα καμιά αρνητική αντίδραση από καμία πλευρά».

Εξάλλου, ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να δούμε που βρισκόμαστε. Εγώ είχα την ευκαιρία και πριν από λίγο καιρό να συναντηθώ, εδώ στην έδρα του ΟΗΕ, με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τον κ. Νίμιτς, τους οποίους ενημέρωσα για την επίσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου στα Σκόπια. Από εκεί και πέρα, επειδή και οι δυο πλευρές ζήτησαν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, νομίζω ότι ο κ. Νίμιτς σκέφτεται να κάνει μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ίσως το Μάιο, μετά τις εκλογές στα Σκόπια. Στη συνέχεια, σκέπτεται, ίσως, να επισκεφθεί την περιοχή, προς τα τέλη Ιουνίου».

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments