....

ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙ 13 ΕΙΔΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ερευνητές από την Ιαπωνία ανέπτυξαν νέο τεστ για τη διάγνωση 13 ειδών καρκίνου από μια σταγόνα αίμα. Η κλινική δοκιμή θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα. Εντός τριών ετών, η εξέταση αναμένεται να εφαρμοστεί στο ευρύ κοινό. 

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει τεστ για ταυτόχρονη διάγνωση πολλών ειδών καρκίνου. Αν το νέο τεστ εισαχθεί σε συνολικές ιατρικές εξετάσεις και άλλα τσεκ απ θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι από τη νόσο.

Το νέο τεστ χρησιμοποιεί miRNA, ουσία που απελευθερώνεται από τα κύτταρα στο αίμα και ρυθμίζει τις κινήσεις των γονιδίων. Τα είδη τους διαφέρουν μεταξύ καρκινικών και φυσιολογικών κυττάρων και δεν αποσυντίθενται για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές πέτυχαν να εντοπίσουν miRNA, που είναι συγκεκριμένα για 13 είδη καρκίνου: Μαστού, πνεύμονος, στομάχου, παχέος εντέρου, ήπατος, παγκρέατος, οισοφάγου, ωοθηκών, προστάτη, ουροδόχου κύστης, οστών, χοληδόχου πόρου και γλοίωμα, από το διατηρημένο αίμα 40.000 ασθενών. Οι περισσότεροι από αυτούς έπασχαν από καρκίνο.

Από μια σταγόνα αίμα οι ερευνητές μπορούσαν να διαγνώσουν όλους τους καρκίνους, περιλαμβανομένων σχετικά έγκαιρων, σταδίου 1, με ακρίβεια άνω του 95%. Ο καρκίνος μαστού διαγνώστηκε με ακρίβεια 97%.

Ωστόσο, οι ιδιότητες των miRNA θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει στο διατηρημένο αίμα. Για αυτό, στην κλινική δοκιμή που θα γίνει, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν φρέσκο αίμα από 3.000 ανθρώπους, υγιείς και ασθενείς

Ακόμα και με το νέο τεστ, λεπτομερείς εξετάσεις θα χρειάζονται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ο Takahiro Ochiya, του National Cancer Center Research Institute, δήλωσε ότι οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να κάνουν πολλές εξετάσεις. Στο μέλλον θα καταστεί εφικτός ο εντοπισμός σταδίων καρκίνου και χαρακτηριστικών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments