....

ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΕΦ - ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ!

 

 

 

Μετά τη βόμβα του Μάθιου Νίμιτς, ο Ζόραν Ζάεφ σηκώνει με δηλώσεις του τη δική του… σκόνη για το Σκοπιανό, χαρακτηρίζοντας «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς!  "Κόκκινη" γραμμή αναφορικά με τη "μακεδονική" γλώσσα είχε χαράξει από την πλευρά του χθες ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικόλα Ντιμιτρόφ,υπογραμμίζοντας: "Δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε Μακεδονικά".

Στον απόηχο της δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη, ότι δεν ετέθη από την ελληνική πλευρά ζήτημα «μαδεκονικής ταυτότητας», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ρίχνει λάδι στη φωτιά, λίγες ώρες μετά τις επαφές του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό«Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ. Αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων».

«Ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές […] Ελπίζω πως η λύση θα διατηρεί την αξιοπρέπεια των 'Μακεδόνων' και των Ελλήνων πολιτών», προσέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό Nova.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει τυχόν λύση για το όνομα σε δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το κρατικό σκοπιανό πρακτορείο MIA.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, καθώς θα καταδεικνύει τη βούληση του σκοπιανού λαού για λύση.

Εκτίμησε πάντως ότι η επίτευξη λύσης είναι εφικτή έως τα μέσα του 2018 και συνεπώς θα είναι δυνατή η ένταξη της FYROM στο NATO στη σύνοδο της Συμμαχίας των Ιούλιο.

Μ. Νίμιτς: «Η Αθήνα δεν έθεσε ζήτημα ταυτότητας»

Είχε προηγηθεί η αποκαλυπτική δήλωση του Μάθιου Νίμιτς μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει ζήτημα ταυτότητας των Σκοπιανών! "Κόκκινη" γραμμή αναφορικά με τη "μακεδονική" γλώσσα έθεσε από την πλευρά του ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ!

"Οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών", δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ρίχνοντας νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει χτυπήσει... κόκκινο στην Αθήνα. «Δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε μακεδονικά», δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ο Ν. Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Νίμιτς, χαράσσοντας τη (σκληρή) γραμμή των Σκοπίων.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα καταθέσει η Ελλάδα το προσχέδιο Συμφώνου Φιλίας που θα ρυθμίσει τις διαφορές με την ΠΓΔΜ, τόνισε  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς., που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα θα έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο.

«Στη ζωή ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε ότι μπορεί να κόβει γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο, και εμείς θα πρέπει να κλείνουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διένεξη με τα Σκόπια και τόνισε πως το ζήτημα θα έχει λήξει μέχρι τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε πως έχει δημιουργηθεί μια νέα ώθηση για επίλυση του ζητήματος: «Θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα. Αφορά το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, θα επέλθει σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη».

Επανάλαβε πως η Αθήνα εργάζεται πάνω σε ένα προσχέδιο Συμφώνου Φιλίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι και η βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. «Δεν θα είναι ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένας συμπεφωνημένος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε πως είναι η βάση πάνω στην οποία θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Σκόπια», σημείωσε και τόνισε ότι το εν λόγω κείμενο θα είναι έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο.

Ως προς τις κύριες διαφορές, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτές συνίστανται στις αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων, είπε ο κ. Κοτζιάς και διευκρίνισε πως η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις εν λόγω διαφορές ως εδαφικές διεκδικήσεις και θα πρέπει να αλλάξουν.

Αναφερόμενος στην έλλειψη συναίνεσης ως προς τις διαπραγματευτικές θέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε: «Να σας πω ένα παράδοξο. Έστω ότι δε φτάνουμε σε συμφωνία, ποιο όνομα μένει; Διεθνώς, θα μείνει το απλό “Μακεδονία”, επομένως δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος και στις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ».

«Γραμματικά είναι ένα όνομα το οποίο ακόμη περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, το οποίο είναι συνθετικό με χρονολογικό προσδιορισμό. Επομένως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», υποστήριξε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό... δεν έχουν κακές προθέσεις».

«Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή» κατέληξε.

Σκληρή γραμμή από ΠΓΔΜ

Την αισιοδοξία με τον κ. Κοτζιά δεν φαίνεται να συμμερίζονται και οι Σκοπιανοί καθώς, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σε σκληρή γραμμή για το ονοματολογικό. «Δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε Μακεδονικά», δήλωσε και προειδοποίησε ότι «όταν μιλάμε δημοσίως για κόκκινες γραμμές, η λύση απομακρύνεται». Από την πλευρά του ο Μ. Νίμιτς παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές, ωστόσο υποστήριξε πως η λύση είναι εφικτή.

Μετά τις κρίσιμες επαφές, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις της Αθήνας για την ονομασία, αλλά και για το σύμφωνο φιλίας που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες που μένουν ανοιχτές μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως «η διαδικασία προχωράει και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για εξεύρεση λύσης. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη λύση ώστε επιτέλους η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών».

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να «απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών», ενώ επεσήμανε: «Πιστεύω πως η λύση πρέπει να είναι μόνιμη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά είμαι αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ επεσήμανε πως το ζήτημα της ταυτότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες της χώρας του: «Έχουμε μια ξεκάθαρη οπτική σε αυτό. Θέλουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια κάθε πλευράς. Έχουμε κατανόηση για τους Έλληνες πολίτες που προσδιορίζουν εαυτούς ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – το οποίο αρνούνται μόνο οι Έλληνες- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε Μακεδονικά, μια γλώσσα που είναι στη σλαβική ομάδα γλωσσών».

Ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε πως η παρουσία του κ. Νίμιτς είναι σημαντική, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός όταν δίνει συνεντεύξεις και αναφέρεται σε οριστικές λύσεις

Πρόσθεσε πάντως, πως οι ιδέες του κ. Νίμιτς συζητήθηκαν λεπτομερώς και σοβαρά. «Υπάρχουν προτάσεις που δεν είναι τόσο κακές και άλλες που δεν είναι τόσο καλές και μας προκαλούν ανησυχία. Στη βάση των όσων συζήτησε στην Αθήνα και εδώ ο κ. Νίμιτς, θα δούμε πως αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει».

Πάντως, κατά τις διαβουλεύσεις του κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αποφασίστηκε και επίσημα να αναλάβουν την ηγεσία των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments